Početna strana > Hronika > Predrag Kon: Onaj ko napada mere u borbi protiv koronavirusa ugrožava bezbednost građana; Poslednja slamka je 24 sata potpunog sprečavanja kontakata
Hronika

Predrag Kon: Onaj ko napada mere u borbi protiv koronavirusa ugrožava bezbednost građana; Poslednja slamka je 24 sata potpunog sprečavanja kontakata

PDF Štampa El. pošta
petak, 03. april 2020.

 Onaj ko sada napada ove mere u borbi protiv koronavirusa ugrožava bezbednost građana, rekao je epidemiolog Predrag Kon na konferenciji za novinare. Nailazi talas, neće nas mimoići, nema pregovaranja, istakao je Kon.

Prema poslednjim podacima u Srbiji je do danas registrovano 305 novih slučajeva koronavirusa. Preminulo je još osam pacijenata.

Na konferenciji za novinare je rečeno da je ukupno hospitalizovano 874 ljudi a na respiratoru je 81 pacijent.

 

Zamenica direktora "Batuta" Darija Kisić Tepavčević rekla je da je prosečan uzrast 70 godina onih koji su umrli u poslednja 24 sata.

Dodale je da je preko 70 odsto svih smrtnih ishoda bilo u uzrastu starijih od 60 godina. UKazala je da u ovom momentu letalitet iznosi 2,64 odsto.

"Današnji brojevi - informacija sama za sebe i govori o kakvom se opterećenju bolesti radi", kaže Kisić Tepavčević.

Epidemiolog Predrag Kon je rekao da danas imamo najcrnji dan sa osam smrtnih ishoda i kreće strmi uspon, peta nedelja se jasno najavila. 

"Pitanje je zdravstvene bezbednosti svakog pojedinca da li će shvatiti da se nalazaimo u ozbiljnoj situaciji", upozorio je Kon.

Kaže da broj hospitalizovanih prelazi kapacitete, i da nismo imali improvizovane bolenice bili bismo u većem problemu. 

Odbacio je kritike na društvenim mrežama na račun donetih mera, ističući da je to napad na zdravstvenu bezbednost građana. 

Ukazao je da je virus u cirkulaciji i da je neophodno sprečiti njegovo prenošenje. "Mere su donete samo da to spreče, nema tu pregovaranja", rekao je Kon. 

"Razni su problemi, ali to ne znači da sistem ne funkcioniše, niko neće zaustaviti porođaje i teška stanja. Ono što se sada odlaže , to su pllanirane operacije koje mogu da čekaju. Mi smo sada u epidemiji koja se dešava jednom u veku", rekao je Kon.   

Prema njegovim rečima, poslednja slamka je 24 sata potpunog sprečavanja kontakata. 

Darija Kisić Tepavčević kaže da se planira da se uzorkovanje radi i u domovima zdravlja.

"Većina zdravstvenih radnika koji su zaraženi koronoavirusom su dobrog zdravstvenog stanja i nadamo se njihovom brzom oporavku, ali i za to postoji određena procedura", rekla je zamenica direktora Instituta "Batut".

Iz "Narodnog fronta" zbog koronavirusa udaljeno 75 zaposlenih

Epidemiolog Predrag Kon je naveo da je u GAK "Narodni front" 75 zaposlenih udaljeno sa posla,  46 je pozitivnih, kao i oni kojima nije urađeno testiranje ili nije potrebno da se radi. Oni su udaljeni iz predostrožnosti.

Prema njegovim rečima, svi pozitivni su bili u kontaktu sa 150 osoba, koje su potpuno zdrave i pod posbenim nadzorom.

Kon kaže da su u Ćupriji su četiri lekara i četiri tehničara pozitivni na koronavirus i u bolnici su, a sedam lekara i tri tehničara su u izolaciji. 

(RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner