Početna strana > Hronika > Predrag Kon: Odgovorno tvrdim - nema ni govora o „pucanju zdravstvenog sistema“; Ne možete zabraniti “crni petak”, a onaj koji ga organizuje je direktno odgovoran
Hronika

Predrag Kon: Odgovorno tvrdim - nema ni govora o „pucanju zdravstvenog sistema“; Ne možete zabraniti “crni petak”, a onaj koji ga organizuje je direktno odgovoran

PDF Štampa El. pošta
subota, 28. novembar 2020.

Odgovorno tvrdim, na osnovu podataka koje imam, da nema ni govora o pucanju zdravstvenog sistema, izjavio je član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa, epidemilog dr Predrag Kon, reagujući na izjavu predsednika Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, anesteziologa dr Radeta Panića da je "zdravstveni sistem Srbije zvanično pukao".

Kon je na konferenciji za novinare Kriznog štaba u Beogradu, rekao da nema podatke da se teški bolesnici vraćaju iz bolnica, jer oni mogu zahtevati kiseoničku terapiju, a takvi se, kako je rekao, sigurno ne vraćaju. Kako je dodao, postoje situacije da se u privremene bolnice premeštaju oni koji više ne zahtevaju kiseoničku terapiju.

"Što se tiče ovoga što je izjavio dr Rade Panić, koga pozdravljam i želim mu sve najbolje, mislim da je to lično viđenje. Odgovorno tvrdim na osnovu podataka koje imam da nema ni govora o pucanju zdravstvenog sistema da su preduzete takve mere premeštanja koje bi trebalo da budu mnogo bolje zapisane kako se stvara tako elastičan sistem u ovakvoj situaciji. To što se dešava je pojedinačno i ima ličnih događaja koji su vrlo teški. Zdravstveni radnici trpe neprestano. Čekanje na transport traje u nekim uslovima koji nisu inače uobičajeni, ponekad i na granici prihvatljivosti. To je ekstremno retko, ne može se preneti i govoriti o kompletnom zdravstvenom sistemu", rekao je Kon reagujući na gostovanje predsednika Sindikata lekara i farmaceuta Srbije u Novom danu TV N1.

Što se tiče ovoga što je izjavio dr Rade Panić, koga pozdravljam i želim mu sve najbolje, mislim da je to lično viđenje. Odgovorno tvrdim na osnovu podataka koje imam da nema ni govora o pucanju zdravstvenog sistema

Kon je rekao i da se raspitao konkretno o situaciju u Kraljevu, gde dr Panić radi, i da su mu rekli da im je trenutno popunjeno 55 odsto kapaciteta, da imaju 11 pacijnata na respiratorima, od kojih sedam intubiranih i četiri na kiseoničkoj terapiji, kao i da imaju još pet slobodnih respiratora i dva koja još nisu ni postavljena.

Transport pacijenta kojem je dr Panić govorio, nije vezan za sam kapacitet i za respirator, rekao je Kon i dodao da je za to možda postojao neki drugi razlog.

"To je obavljeno i ta osoba je transportovana. Lični događaj je svakako težak, i u svakoj situaciji je prihvaltjivo čuti šta neko i kako doživljava, ali ne bi trebalo da se generalizuje", poručio je on.

Na pitanje novinara N1 sa koliko respiratora Srbija trenutno raspolaže, Kon je rekao da nema tačan podatak, ali da mu je rečeno da ih ima dovoljno i da to sada nije problem.

Istakao je i da je epidemiološka situacija takva da u Srbiji još uvek imamo veći dnevni broj prijema u bolnice nego otpusta, zbog čega se oni koji su pred samim izlečenjem premeštaju u privremene kovide bolnice.

"Cela Srbija je sada praktično jedna velika bolnica. Premeštanje može da ne bude u okviru istog mesta. To moramo da razumemo, jer postoji operativni centar pri Ministarstvu zdravlja koji koordiniše upravo to - premeštanje i oslobađanje kapaciteta u kovid bolnicima u kojima se leče teški bolesnici, dok se oni koji su pred izlečenjem premeštaju u privremene bolnice", objasnio je Kon.

Ponovio je reči kolege epidemiologa dr Branislava Tiodorovića, da se Srbija trenutno ne suočava sa novim talasom, već sa plimom epidemije koronavirusa, ističući da se po prvi put sa koronavirusom suočavamo u jesenje-zimskoj sezoni.

"Onda se može pitati da li je to ipak njegov sezonski karakter, da se postavlja pitanje da li će opstati utisci koje smo imali ranije da praktično nema sezonu, jer ovo je ipak ogroman porast u odnosu na prethodna dva talasa kod nas", naveo je Kon.

Kazao je i da je prognoziranje kretanja broja novozaraženih u narednim danima područke spekulacija. Podsetio je, međutim, da smo u devetoj nedelji trećeg talasa koronavirusa, i da je po nekomprirodnom toku, za očekivati bilo da, uz učešće mera, dođe do zaravnjanja i opadanja broja novoobolelih.

Ove mere sve zavisi kako se poštuju. Mi da nosimo maske svi, ništa drugo nam ne bi trebalo, mogli bismo da radimo, privređujemo, živimo sa maskama, sačekamo vakcinu i izađemo iz situacije. Kod nas se poštuju mere oko 60 odsto, i to nije dovoljno

"Ono se međutim još uvek nije dogodilo. U Beogradu je danas 2033 novoobolelih, tako da se osmi dan održava između 1.850 i 2.200 i nekako se zaravnio na vrlo visokom nivou. To je još vrlo teško i loše, ali se na tom nivou zadržao, za raltiku od ostalih mesta gde se i dalje diže i raste. Iz Beograda se virus prelilo na manja mesta", objasnio je Kon.

Kada je reč o nedavno donetim merama, Kon je rekao da se njihovi efekti mogu očekivati za najkraće deset dana, i podsetio da se medicinski deo Kriznog štaba zalagao za još strože mere.

"Ove mere sve zavisi kako se poštuju. Mi da nosimo maske svi, ništa drugo nam ne bi trebalo, mogli bismo da radimo, privređujemo, živimo sa maskama, sačekamo vakcinu i izađemo iz situacije. Kod nas se poštuju mere oko 60 odsto, i to nije dovoljno, virus prolazi i nalazi svoj potencijal. Već sam rekao da smo tražili oštrije mere, jednostavno smatramo da su oštrije mere adekvatne trenutnoj stiuaciji. Normalmo je da želimo da sa što blažim merama dođemo do rezultata", poručio je on.

Dr Predrag Kon: Najviše pozitivnih ima u Beogradu – 2.033, pa Novi Sad 556…Ukupno 6.901 hospitalizovanih pacijenata na teritoriji cele zemlje. Ukupno 2.434 zdravstvena radnika su zaražena. Što se tiče Domova starih, zaražena su 992 korisnika i 550 zaposlenih.

Dr Edita Stokić: Situacija u KC Vojvodine je hospitalizovano 359 pacijenata, što je od 7. marta najveći broj. Nikada u toku noći nije bilo toliko ambulantnih pregleda u prijemnoj ambulanti Infektivne klinike, niti je hospitalizovano toliko pacijenata. U KCV otvoreno je najviše novih kovid-centara. KCV organizuje i non-kovid delatnost, a to su pre svega Urgentni centar i specijalistička poliklinika.

Da li imate podatak kako je protekla noć u Beogradu? Kada bi nove mere mogle da daju rezultat?

Dr Kon: Nemam broj pregleda i prijema, ali i dalje imamo veći broj prijema nego otpusta, i to se održava. Danas je bio sastanak direktora kovid bolnica sa ministrom i svaki dan se daju informacije. Danas će biti premeštanja pacijenata pred samim izlečenjem u privremene kovid bolnice. Cela Srbija je jedna velika bolnica. Premeštanje može da ne bude u okviru istog mesta, i to moramo da razumemo. U pitanju je fascinantna elastičnost sistema. Primedbe po pitanju transporta nisu adekvatne situaciji.

Efekte mera možemo očekivati nakon 10 dana, najkraće. Inače, do dve nedelje.

Ako je 2.434 zaražena zdravstvena radnika, kako se organizuje rad? Je li istina da volontiraju studenti?

Dr Stokić: Imamo taj broj obolelih zdravstvenih radnika, ali ne istovremeno, Postoji recirkulacija onih koji su pozitivni i onih koji se izleče i vraćaju na posao. Broj obolelih ne utiče na kvalitet rada. Studenti su se samoinicijativno prijavili za rad u KCV u kovid zonama, i njih je 20. Oni rade dobrovoljno i sada su samo na administrativnim poslovima, u zelenoj zoni. Ne ulaze u “crvenu zonu”, ne učestvuju u lečenju. Prošli su obuku, uz edukaciju kako se koristi zaštitna oprema.

Ako deca od ponedeljka više ne idu u školu, da li može da se predupredi ono što se dešava po tržnim centrima?

Dr Kon: Nemam dobre reči po pitanju ponašanja na “crni petak”. Ne možete zabraniti “crni petak”, dakle onaj koji ga organizuje direktno je odgovoran. Nije mi jasno kako je to najznačajnije, kada je umrlo 57 osoba.

Kakve su prognoze za naredne dve sedmice? Koliko je potencijal širenja virusa?

Dr Kon: Kada su u pitanju spekulacije, najbolje je reći ne znam. Mi smo u devetoj nedelji porasta. Za očekivati je bilo da, uz mere, dođe do zaravljenja i opadanja. Ono se, međutim, još nije dogodilo, ali Beograd se održava između 1.850 i 2.200 i zaravnio se na vrlo visokom nivou. Izdvajaju se Novi Sad, Kragujevac, Pančevo…Jasno je da je došlo do prelivanja i sada je za očekivati da će udariti u plafon i da će mere početi ozbiljnije da deluju u toku naredne nedelje.

Tvrdim, na osnovu podataka koje imam, da nema ni govora o pucanju zdravstvenog sistema Srbije, jer su preduzete mere premeštanja. U principu, zdravstveni su radnici pod velikim pritiskom. Dovoljno je čekanje na transport koje traje u nekim uslovima koji inače nisu uobičajeni, a nekad su na granici prihvatljivosti, ali to je ekstremno retko.

Koliko respiratora imamo na raspolaganju?

Dr Kon: Respiratora ima dovoljno, a tu su i ovi koji su planirani za bolnicu u Batajnici. Ne bih da licitiram, imam informaciju da to nije problem.

***

U Srbiji je u poslednja 24 sata koronavirusom zaraženo još 7.780 ljudi, a od posledica koje je izazavao virus umrlo je 57 osoba. Testirane su 22.404 osobe, a u bolnicama širom Srbije na respiratoru se nalazi 245 pacijenta.

Radno vreme kovid ambulanti u Beogradu je produženo, a pacijenti moraju da odu tamo, pa tek onda u prijemno-trijažne centre, rekao je dr Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije nakon sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica.

 “Zvanična odluka je da se svi od danas jave u kovid ambulante, gde će biti urađen pregled pluća i ostala dijagnostika. Dok stignu laboratorijske analize i uzorak krvi, pojedinačnom pacijentu je to sat i po vremena, kada nije ogroman broj bolesnika. Dovoljno je desetak takvih da prosečno vreme čekanja na pregled bude produženo na tri, četiri sata. Produženo je radno vreme svih kovid ambulanti u Beogradu do 22 časa, i tek sa urađenim analizama i uputom dolaze u prijemno-trijažne centre. Odlučeno je da svi pacijenti koji nisu vitalno ugroženi, a dođu bez analiza, budu vraćeni za domove zdravlja”, rekao je direktor Infektivne klinike.

(Nova.rs, N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će EU priznati rusku i kinesku vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner