среда, 24. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Одложено поновљено суђење седморици жандарма због "напада" на Андреја Вучића и Предрага Малог током "Параде поноса" 2014.
Хроника

Одложено поновљено суђење седморици жандарма због "напада" на Андреја Вучића и Предрага Малог током "Параде поноса" 2014.

PDF Штампа Ел. пошта
среда, 19. септембар 2018.

Почетак поновљеног суђења седморици жандарма због напада на Андреја Вучића и Предрага Малог током Параде поноса 2014. године одложен је за 18. октобар.

Као разлог одлагања поновљеног суђења, које је требало да почне пред Вишим судом у Београду, наведено је да заменик јавног тужиоца није прецизирао оптужни акт односно да није избацио из предмета Радета Матића који је ослобођен одговорности. 

Пред Вишим судом у Београду почиње поновљено суђење седморици жандарма због напада на Андреја Вучића и Предрага Малог током Параде поноса 2014. године.

Апелациони суд у Београду укинуо је у јуну првостепену пресуду којом су седморица припадника Жандармерије осуђена условно на шест до осам месеци затвора јер су током Параде поноса 2014. физички напали браћу тадашњег председника Владе Србије и тадашњег градоначелника Београда - Андреја Вучића и Предрага Малог и двојицу припадника Војске Србије, и потврдио ослобађајућу пресуду командиру вода Треће јединице за противтерористичка дејства Радету Матићу.

Виши суд у Београду осудио је 8. децембра 2017. године шесторицу припадника Жандармерије на шестомесечне условне казне затвора, са роком провере од две године. Један жандарм је осуђен на осам месеци затвора, условно на три године, док је осми припадник Жандармерије ослобођен одговорности.

На шест месеци затвора, условно на две године, осуђени су Предраг Митровић, Славко Стојановић, Далибор Ђорђевић, Златко Гигић, Бобан Лекић, Митар Милосављевић. Они су првостепеном пресудом осуђени за кривично дело злостављање и мучење.

На осам месеци условно осуђен је Драган Савић, такође првостепеном пресудом и због кривичног дела напад на војно лице док је Раде Матић ослобођен одговорности.

Током суђења које је почело још 30. априла 2015, жандарми су тврдили да су 28. септембра 2014. поступили по закону, и да нису починили кривична дела напада, злостављања и мучења, која им се стављају на терет.

(Бета-Н1)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер