Хроника

Правда: Могућа подела Македоније на бугарски и косовски део

Штампа
четвртак, 03. март 2011.

Није искључено да Македонија ускоро постане следећа арена словенско-албанског сукоба, пише руски дневник "Правда". Према речима руског балканолога могуће је да ће Македонија бити подељена између Бугарске и Косова.

Руски историчар балканиста Владимир Путјанин рекао је да није искључено да у будућности територија Македоније буде подељена између Бугарске и самопроглашене државе Косово, а Македонци постану национална мањина у овим земљама, преносе бугарски медији.

''Важну улогу у очувању независности могла би да одигра Србија, али јој сложена економска и политичка ситуација не дозвољава да буде фактор стабилности на Балкану", сматра Путјанин.

Руски експерт је рекао да Македонија наставља борбу за независност и суверенитет и сада, иако је изашла из Југославије пре 20 година.

"То што Грчка неће да призна назив Македонија и међунационална нетрпељивост стављају под знак питања постојање ове државе. Све то дозвољава да се говори о вештачком карактеру те балканске државе, формиране после Другог светског рата као бивша југословенска република", изјавио је Путјанин.

Током 2001. године потписан је Охридски споразум на основу којег је у областима у којима живи више од 20 одсто албанског становништва њихов језик добио статус званичног. Албански политичари ушли су у Владу Македоније и, фактички, радило се о федерализацији Македоније.

То међутим, није умирило албанске националисте. Наставили су са притисцима на локалну власт и 2005. године добили су право да истакну албанску заставу тамо где су Албанци у већини. Неки албански политичари истичу да албанске области у Македонији треба да се припоје Косову и Метохији, а затим, евентуално и Албанији.

(Вести)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]