Хроника

Повереник затражио покретање прекршајног поступка против Црвеног крста у Медвеђи

Штампа
понедељак, 14. октобар 2019.
Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности саопштио је да Црвени крст Медвеђа није обрађивао податке о личности на начин на који обезбеђује одговарајућу заштиту од неовлашћене или незаконите обраде услед чега је 5. септембра неовлашћено лице приступило тим подацима садржаним у предметним евиденцијама, начинило снимак података и објавило их на друштвеној мрежи Инстаграм.
Повереник је поднео захтев за покретање прекршајног поступка против Црвеног крста Србије - Црвени крст Медвеђа и одговорног лица у истом правном лицу.
 
"На основу спроведеног поступка надзора закључено је да Црвени крст Србије - Црвени крст Медвеђа податке о личности садржане у евиденцијама корисника услуга које води, није обрадио на начин који обездбеђује одговарајућу заштиту, укључујући заштиту од неовлашћене или незаконите обраде, као и од случајног губитка, уништења или оштећења применом одговарајућих техничких, организационих и кадровских мера, а што је био дужан да учини", пише у саопштењу Повереника.
 
На друштвеним мрежама у септембру се појавио снимак на којем је лидер Српске деснице Миша Вацић обелоданио спискове корисника народне кухиње у Медвеђи, као и снимке штампања листића за изборе у тој општини.
Вацићу је, наводно, списак корисника народне кухиње уступљен у Црвеном крсту у Медвеђи.

(Н1) 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]