понедељак, 06. јул 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Повереник Милан Мариновић: Нисам особа која трпи притиске, надам и очекујем да ћу моћи да избегнем мешање политике у мој рад
Хроника

Повереник Милан Мариновић: Нисам особа која трпи притиске, надам и очекујем да ћу моћи да избегнем мешање политике у мој рад

PDF Штампа Ел. пошта
среда, 14. август 2019.

"Искрено се надам и очекујем да ћу моћи да избегнем мешање политике у мој рад и у рад службе Повереника и да, са било које стране, неће бити притисака са циљем да се утиче на моје обављање посла Повереника."

"Уосталом, на мене нису вршени било какви притисци ни док сам обављао веома захтевну функцију председника Прекршајног суда у Београду скоро десет година."

"У сваком случају, ја нисам особа која трпи притиске и верујем да је то једна од особина која ме је и препоручила као кандидата за обављање овог, посебно осетљивог и веома одговорног посла", истиче у првом интервјуу за "Данас" Милан Мариновић, нови повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности на наше питање да ли мисли да ће моћи да избегне мешање политике и могуће притиске, односно доношење „подобних“ одлука.

Изјавили сте да ће вам један од циљева бити да јавности приближите рад службе Повереника. Како ћете то извести?

"Упркос великом труду који је претходних година уложен у што јасније представљање јавности надлежности и рада Повереника и његове службе, још увек постоје велике недоумице међу грађанима шта заиста представља област рада Повереника. Из тог разлога, учинићемо додатне напоре да јавност ближе упознамо са облашћу људских права које штити Повереник и у вези заштите којих права и на који начин грађани и остали припадници јавности могу, на законима прописан начин, комуницирати са Повереником и његовом службом.

Биће неопходно да се представници јавности из целе Србије додатно информишу о новинама које доноси измена Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, и то путем одржавања предавања, трибина...

У ту сврху, планира се ажурирање сајта Повереника са циљем да се учини још прегледнијим и да се на једноставан начин грађанима омогући да се што детаљније информишу о најважнијим питањима од значаја за остваривање њихових права. Поред тога, у светлу чињеница да је на снагу ступио нови Закон о заштити података о личности а да се могу очекивати и измене и допуне Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, биће неопходно да се што већи број заинтересованих представника јавности из целе Србије додатно информише о новинама које доноси измена наведених прописа и то путем одржавања предавања, трибина, округлих столова и на други прикладан начин."

Недовољан број оних који испуњавају све услове да буду ангажовани као лица за заштиту података о личности

Тражили сте одлагање примене новог Закона о заштити података о личности да бисте га учинили, како сте рекли, транспарентнијим и јаснијим. Шта све то подразумева?

"Тражио сам одлагање до 1. септембра 2020. године, што значи нешто више од годину дана у односу на прописани почетак примене Закона о заштити података о личности (21. август 2019. године) и то не само да би нови закон учинили транспарентнијим и јаснијим већ, и то пре свега, да би се многи субјекти којима нови закон намеће обимне обавезе од значаја за заштиту података о личности могли на ваљан начин припремити за почетак примене закона.

Служба Повереника нема довољно капацитета, при чему пре свега мислим на довољан број извршилаца, да у пуној мери одговори новим овлашћењима и одговорностима које им намеће нови закон

Између осталог, неопходно је да велики број обвезника закона (најмање 12.000 органа власти, привредних друштава, предузетника…) ангажује лице за заштиту података о личности, а лица која испуњавају све услове, посебно у погледу специфичне стручности и искуства у обављању те врсте посла, да тај посао обављају на законом прописан начин у Србији, нема довољно. Посебно треба имати у виду да наведени обвезници закона морају имати и одговарајућу информациону технологију како би успешно применили закон, а то изискује велике материјалне трошкове и многи од њих још увек нису спремни за планирани почетак примене закона. Такође, ни служба Повереника нема довољно капацитета, при чему пре свега мислим на довољан број извршилаца, да у пуној мери одговори новим овлашћењима и одговорностима које им намеће нови закон."

Претходни повереник Родољуб Шабић константно је апеловао да је нови Закон о заштити података о личности конфузан и неприменљив, али пре свега да је неусклађен са Уставом Србије и ЕУ прописима. Шта ви мислите?

И моја је процена да нови Закон о заштити података о личности није јасан и разумљив у оној мери у којој би требало да буде

"И моја је процена да нови Закон о заштити података о личности није јасан и разумљив у оној мери у којој би требало да буде, с обзиром на његов значај и чињеницу да корисници права из тог закона не морају бити, и најчешће нису, правно образована лица. Да ли је применљив или не то би се најбоље показало у првим данима и месецима по почетку његове примене али, ако нису, а нису, испуњени сви услови за почетак примене закона, утолико ће теже бити применљив. Што се тиче усклађености овог закона са ЕУ прописима чињеница је да је он писан на бази Опште уредбе о заштити података Европске уније а у односу на његову неусклађеност са Уставом Србије о томе ће се изјаснити Уставни суд приликом одлучивања по предлогу за утврђивање (не)уставности члана 40. новог закона, који предлог је Уставном суду Повереник упутио 12. априла 2019. године.

Да ли ћете мењати систем рада у канцеларији Повереника, на пример, број запослених, начин на који су писани годишњи извештаји и слично…?

Условима рада које сам затекао у служби Повереника сам веома задовољан и не планирам да мењам систем рада

"Условима рада које сам затекао у служби Повереника сам веома задовољан и не планирам да мењам систем рада осим у оној мери у којој то буде било неопходно ако се, услед ступања на снагу новог Закона о заштити података о личности и многобројних нових обавеза које тај закон намеће Поверенику, у знатној мери повећа број запослених у служби. То би изискивало и да се размишља о проширењу просторних капацитета службе Повереника пошто простор који сада користимо одговара тренутно систематизованом броју запослених, али у случају осетног повећања не би био довољан за потпуно успешно, несметано и квалитетно обављање послова из надлежности Повереника."

Дочекало ме 2.907 жалби

Колико вас је жалби Поверенику затекло када сте дошли на нови посао и на шта се најчешће односе?

"Број жалби у области слободе приступа информацијама који су у раду је већ неколико последњих година исти и креће се око 3.000. Тачније, дочекало ме је 2.907 жалби из области приступа информацијама, односно укупно 3.267 предмета који су у раду из обе области."

(Данас)    

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли мислите да ће у наредних годину дана у Србији бити одржани нови парламентарни избори?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер