Početna strana > Hronika > Potpredsednici SAD i Kine za veću saradnju dve supersile
Hronika

Potpredsednici SAD i Kine za veću saradnju dve supersile

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 18. avgust 2011.

PEKING – Potpredsednici SAD i Kine, DŽozef Bajden i Sji Đinping, istakli su danas u Pekingu značaj ličnih veza u međunarodnim odnosima i potrebu da njihove zemlje sarađuju u rešavanju svetskih, pre svega ekonomskih, problema.

Bajden se na početku petodnevne posete Kini sastao sa Sjiem, za kojeg se očekuje da će biti budući kineski lider.

Žiža razgovora su bila ekonomska pitanja, a oba potpredsednika rekla su da je potrebno da njihove zemlje blisko sarađuju u rešavanju finansijskih problema.

„Potpuno sam uveren da ekonomska stabilnost sveta ne malim delom počiva na saradnji SAD i Kine”, rekao je Bajden, dodajući da je ta saradnja ključ za globalnu stabilnost.

Sji je rekao da finansijska kriza znači da dve zemlje moraju bolje sarađivati.

„I ja verujem da u novoj situaciji, Kina i SAD moraju više nego ikada imati obuhvatnije, zajedničke interese, i da bi trebalo više nego ikada da imamo zajedničke odgovornosti”, rekao je kineski potpredsednik.

Njihov današnji sastanak dao je uvid u lični stil Sjia, koji je za sada davao malo naznaka kako će vladati najmnogoljudnijom zemljom sveta i drugom svetskom privredom, ocenjuje agencija AP.

Na današnjim sastancima Sji je pokazao da ima veliku inteligenciju i samouverenost, rekao je viši američki zvaničnik i dodao da je kineski potpredsednik govorio bez korišćenja beleški.

Na početku govora u kineskom Velikom domu naroda, Bajden je rekao da je bio impresioniran Sjiovim „poznavanjem istorije, otvorenošću i iskrenošću” i dodao da on shvata spoljnu politiku kao nešto više od formalnih poseta.

„To je uspostavljanje ličnih odnosa i poverenja. I ja se nadam da će naš lični odnos nastaviti da se razvija”, rekao je potpredsednik SAD.

Posle današnjeg sastanka i dočeka pred počasnom gardom, pri čemu je Bajden izgledao opuštenije nego Sji, oni će predsedavati sutrašnjim sastankom poslovnih lidera na kojem će biti razmotreni načini za unapređenje sastanka.

Oni će posle zajedno otputovati u Čengdu, prestonicu provincije Sečuan, koju je pogodio razorni zemljotres 2008. godine. Bajden će se tamo u nedelju obratiti srednjoškolcima i obići radove na projektima obnove od zemljotresa.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner