Početna strana > Hronika > Izbori za EP: Prema projekcijama, proevropske stranke imaće 493 od 751 mandata; Grupacija Evropskih narodnih partija i Savez socijalista i demokrata ostaju dva najveća bloka, ali sa manje poslanika nego do sada; Uspon zelenih i krajnje desnice
Hronika

Izbori za EP: Prema projekcijama, proevropske stranke imaće 493 od 751 mandata; Grupacija Evropskih narodnih partija i Savez socijalista i demokrata ostaju dva najveća bloka, ali sa manje poslanika nego do sada; Uspon zelenih i krajnje desnice

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 26. maj 2019.

Dve najveće grupacije u Evropskom parlamentu, Evropska narodna partija i Socijaldemokrate, iako su izgubile određen broj mandata i dalje ostaju najbrojnije u EP, uz značajan rast Zelenih i liberaldemokrata, pokazuju najnoviji rezultati evropskih izbora. Prema poslednjim podacima, glasalo je 50,5 odsto birača, što je najveća izlaznost u poslednje dve decenije.

Projekcije, zasnovane na procenama rezultata u 11 zemalja EU i glasačkim namerama u preostalih 17 članica, pokazuju da će proevropske partije imati 493 od 751 mandata u EP.

Prema tim projekcijama, mandati koje su tradicionalne stranke izgubile pripašće Zelenima i krajnje desnim i populističkim strankama.

Konzervativna Evropska narodna partija (EPP) ostaće najveća grupa u EP, ali sa 173 poslanika umesto dosadašnjih 217.

Progresivni savez socijalista i demokrata imaće u narednih pet godina 147 poslanika, 40 manje nego do sada. Levičarska grupacija Zeleni dobila je 71 mandat, za razliku od 52 na izborima 2014. godine.

Grupa u EP Evropa nacija i slobode, u kojoj su populističke i krajnje desne stranke iz zemalja kao što su Francuska i Italija, trebalo bi da ima 57 mesta, 20 više nego do sada.

Vladajuće partije u Nemačkoj osvojile su znatno manje glasova na današnjim izborima za Evropski parlament nego pre pet godina, dok su Zeleni dobili duplo više, a krajnja desnica nešto više, pokazuju rezultati na osnovu izlazne ankete.

Prema izlaznoj anketi televizije ARD, konzervativna koalicija (Demohrišćana i Hrišćansko-socijalna unija) nemačke kancelarke Angele Merkel osvojila je 28 odsto glasova, za razliku od 35,4 odsto na izborima 2014. godine, dok su socijaldemokrate dobile 15, odsto, a 27,3 odsto prethodni put.

Prema tim rezultatima, Zeleni su na drugom mestu sa 22 odsto glasova, dok je krajnje desna Alternativa za Nemačku dobila 10,5 odsto, više nego na izborima za EP 2014. godine, ali manje nego na poslednjim parlamentarnim izborima 2017. godine.

Rezultati na osnovu izlaznih anketa zasnivaju se na ispitivanju birača za koga su glasali, neposredno po izlasku s biračkog mesta. Dešava se da te procene ne budu tačne.

Na izborima za EP u Austriji, konzervativna stranka kancelara Sebastijana Kurca ostvarila je veliku pobedu, dok je krajnje desna Slobodarska partija Austrije (FPO) završila daleko iza nje, na trećem mestu, pokazuje projekcija austrijskog javnog servisa.

Prema projekciji objavljenoj po zatvaranju birališta, Austrijska narodna stranka (OVP) Sebastijana Kurca dobila je 34,5 odsto glasova, socijaldemokrate 23,5 odsto, FPO 17,5 odsto, a Zeleni 13,5 odsto.

Projekcija se zasniva na 5.200 intervjua sprovedenih od utorka do danas. 

Izlaznost na izborima za Evropski parlament, koji su ušli u poslednji, četvrti dan, kada glasa većina zemalja članica Evropske unije, deluje da je u porastu u nekim od najvećih država EU.

Za poslanička mesta danas se glasa u Hrvatskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Austriji, Poljskoj, Švedskoj, Finskoj, Danskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Italiji, Sloveniji, Grčkoj, na Malti, u Belgiji, Luksemburgu, Španiji, Portugalu, Estoniji, Litvaniji i u Mađarskoj.

Evropski izbori već su održani u četvrtak u Holandiji i Velikoj Britaniji, u petak su glasali Irci i Česi, a u subotu Česi (drugi dan), Letonci, Maltežani i Slovaci.

Rezultati iz svake države članice biće objavljeni večeras posle zatvaranja poslednjeg biračkog mesta u Evropi, pri čemu se birališta poslednja zatvaraju u Italiji u 23 časa.

01:00 - EPP i socijaldemokrate i dalje najbrojniji u Evropskom parlamentu

Dve najveće grupacije u Evropskom parlamentu, Evropska narodna partija i Socijaldemokrate, iako su izgubile određen broj mandata i dalje ostaju najbrojnije u EP, uz značajan rast Zelenih i liberaldemokrata, pokazuju najnoviji rezultati evropskih izbora. Prema poslednjim podacima, glasalo je 50,5 odsto birača, što je najveća izlaznost u poslednje dve decenije.

Na kraju izborne večeri projekcija raspodele mesta u novom sazivu Evropskog parlameta zasnovana kombinovano na konačnim rezultatima, preliminarnim rezultatima i nekoliko izlaznih anketa govori da je Evropska narodna partija dobila 178 mesta, Socijalisti i Demokrate 152, Alijansa liberala i demokrate plus tri nacionalne partije 108, Zeleni 67, Evropski konzervativci i reformisti 61, Evropa nacija i sloboda (Salvinijeva alijansa) 55, Evropa slobode i direktne demokratije (Pokret 5 zvezdica + partija za Bregzit) 53, Evropska ujedinjena levica/Nordijska zelena levica 39, nezavisni parlamentarci sedam i drugi 31.

00:35 - Preliminarni rezultati glasanja u Sloveniji

U Sloveniji je evidentirana većina glasova, a prema rezultatima najviše je dato Slovenačkoj demokratskoj stranci, odnosno 26.43 odsto, dok su na drugom mestu Socijaldemokrate sa 18.64 odsto.

00:28 - Salvini se zahvalio svima koji su glasali za njega

U kratkom video snimku objavljenom na Tviteru lider Lige Italije Mateo Salvini se zahvalio svima koji su glasali.

00:22 - U Mađarskoj najviše glasova za Orbana

Prema preliminarnim rezultatima, premijer Mađarske Viktor Orban osvojio je ubedljivu većinu birača, odnosno 52,14 odsto glasova.

Njegov rezultat je više nego tri puta veći nego Demokratske koalicije koja je na drugom mestu sa 16,26 odsto glasova.

00:12 - Faraž optimističan

Lider britanske Bregzit partije večeras je optumističan povodom krajnjeg rezultata izbora za Evropski parlament.

 

- Izgleda dobro. Ne mogu da pretpostavim i ne želim da predviđam - rekao je Faraž povodom potencijalnog ishoda glasanja u Velikoj Britaniji, pa dodao da se nada da će Radnička i Konzervativna partija, dve glavne stranke te zemlje, da "imaju užasne rezultate".

00:08 - Partija austrijskog kancelara veliki pobednik na izborima za EP u Austriji

Narodna partija Austrije (OVP) kancelara Sebastijana Kurca veliki je pobednik izbora za Evropski parlament u Austriji. Njegova stranka osvojila je, prema preliminarnim rezultatima, u koje nisu uračunati glasovi poslati putem pošte, 35,4 odsto glasova, što je za 8,37 odsto više nego na prošlim izborima za EP.

Inače ovo je najubedljivija pobeda jedne stranke u Austriji na izborima za Evropski parlament. Na drugom mestu, prema rezultatima koje je saopštio ministar unutrašnjih poslova Austrije Ekart Rac, sa skoro 12 odsto razlike, nalazi se SPO koja je osvojila 23,6 odsto glasova, što je 0,50 odsto manje nego 2014. Treća je Slobodarska partija Austrije (FPO), doskorašnji koalicioni partner OVP, koja se, nedelju dana pred glasanje, suočila sa aferom oko njenog lidera Hajnc Kristijana Štrahea koji je jednoj navodnoj nećaki ruskog milijardera obećao državne poslove za finansijsku podršku njegovoj stranci, zbog čega je morao da se povuče iz politike.

Slobodarci su osvojili 18,1 odsto glasova, što je, imajući u vidu skandal oko Štrahea, manje za samo 1,63 odsto u odnosu na prethodne izbore za Evropski parlament, ali je pretrpela značajni gubitak u odnosu na prošle parlamentarne izbore, kada je osvojila skoro devet odsto više glasova. Stranka Zelenih nalazi se na četvrtoj poziciji sa 13 odsto glasova, sa gubitkom od 1,47 odsto. U Evropski parlament ulazi iz Austrije još i Neos koji je osvojio 8,1 odsto glasova.

Inače izlaznost je bila za pet odsto veća nego 2014. i iznad je 50,6 odsto. Prema prognozama koje uzimaju u obzir oko 686.000 izdatih listića za glasanje putem pošte izlaznost bi mogla dostići skoro 60 odsto. Konačan rezultat, prema toj prognozi, ne bi bio značajno promenjen. Naime, OVP bi, uzimajući u obzir glasanje putem pošte, mogla završiti ove izbore sa 3,4 9 odsto glasova, SPO sa 23,4, FPO sa 17,2, Zeleni sa 14, a Neos sa 8,7 odsto.

Što se mandata u Evropskom parlamentu tiče OVP će imati sedam, što je za dva više nego do sada. SPO će imati pet poslanika, FPO tri, što je za jednog manje nego do sada, Zeleni dva, za jednog manje, a Neos jednog.

Ukoliko Velika Britanije bude napustila EU, Austrija će dobiti još jedno poslaničko mesto. To mesto bi, na osnovu rezultata glasanja, pripalo Zelenima.

23:58 - Fabrici: Bez revolucije u Evropskom parlamentu

Revolucija u Evropskom parlamentu se neće desiti, izjavio je večeras šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, komentarišući preliminarne rezultate evropskih izbora: "Poruka je da će evropske stranke koje su oblikovale Evropu u prethodnih nekoliko decenija, uključujući i Evropsku narodnu partiju, čija je pridružena članica SNS, Partija evropskih socijalista, Alijansa liberala i demokrata za Evropu imati većinu ukoliko se preliminarni rezultati potvrde".

On je naveo da postoje jake naznake kontinuiteta aktuelne politike EU i Evropskog parlamenta.Fabrici je ocenio da su dosadašnji rezultati dobri, konstatujući da je to dobro i za budućnost kako Evrope, tako i Srbije.

23:40 - "Birači žele progresivnu i zelenu Evropu"

Predstanici evropskih Zelenih zadovoljini su prvim rezulatima izbora za Evropski parlament koji ukazuju na značajan skok podrške njihovoj opciji. Zeleni bi, sudeći prema prvim preliminarnim rezulatima, trebalo da imaju značajnu ulogu u novom sazivu Evropskog parlameta.

Jedan od kandidata Zelenih za mesto predsednika Evropske komisije, holandski poslanik Bas Eikhaut kaže da očekuje sjajne rezultate za Zelene: "Mislim da je jasno da su birači želeli promenu i da su glasali za drugačiju Evropu. Mislim da žele progresivnu zelenu Evropu, za to su glasali i mi ćemo se za to boriti". Prva na listi kandidata Zelenih Ska Keler ocenjuje da je bolja izlaznost birača znak prave demokratije: "Odlično je što imamo veću izlaznost na izborima jer to je demokratija, praviti svoje izbore za svoju budućnost i ne dozvoliti da drugi odlučuji o vama".

23:27 - DIP: HDZ i SDP osvojili po četiri mandata

Prema rezultatima koje je objavilo hrvatska Državno izborno povereništvo, HDZ osvaja četiri mandata, SDP četiri, Hrvatski suverenisti jedan, lista Mislava Kolakušića jedan mandat, Živi zid jedan, Amsterdamska koalicija jedan.

Ovo su novi rezultati izbora prema DIP-u: HDZ 22,92 odsto (4) SDP 18,54 odsto (4) Suverenisti 8,41 odsto (1) Mislav Kolakušić, 7,79 odsto (1) Živi zid 5,73 odsto(1) Amsterdamska koalicija, 5,36 odsto (1).

Na biračkim mestima u hrvatskoj dijaspori ubedljivo najviše glasova dobio je HDZ, čak 55,83 odsto. Očekivano, najviše preferencijalnih glasova, 74,47 odsto, dobila je Željana Zovko, a nosilac liste Karlo Ressler dobio je 5,32 odsto glasova.

Suverenisti su dobili 12,68 odsto. Birači iz hrvatske dijaspore najviše su glasova dali Ruži Tomašić, 78,34 odsto. Željko Sačić dobio je 2,99 odsto, Ladislav Ilčić 1,15 odsto, Hrvoje Zekanović 5,54 odsto i Tomislav Sunić 1,59 odsto. Ostali kandidati ostali su ispod jedan odsto. 

Neovisni za Hrvatsku dobili su 8,04 odsto glasova. Željko Glasnović dobio je 32,69 odsto glasova birača u hrvatskoj dijaspori, Bruna Esih 31,10 odsto, a Zlatko Hasanbegović 13,46 odsto glasova.

SDSS je dobio 5,34 odsto glasova birača u inostranstvu. Milorad Pupovac dobio je 53,95 odsto glasova birača u inostranstvu, a Dejan Jović 18,90 odsto.

Dosad je obrađeno 89,92 posto biračkih mesta, javlja DIP.

23:24 - Salvinijeva partija na putu da osvoji najviše glasova

Neposredno nakon zatvaranja biračkih mesta u Italiji, objavljeni su rezultati izlaznih anketa prema kojima krajnje desničarska Liga Italije čiji je lider Mateo Salvini na putu da osvoji najviše glasova, dok se bitka za drugo mesto vodi između Pokreta pet zvezdica i socijalista.

Ukoliko se ti rezultati pokažu kao tačni, Salvinijeva partija bi mogla da postane najveća parija u Evropskom parlamentu. Konkurencija joj je trenutno stranka Najdžela Faraža.

23:15 - Cipras najavio vanredne izbore

Grčki premijer Aleksis Cipras najvio je vanredne izbore u toj zemlji nakon što je njegova partija Siriza izgubila mesta na izborima za Evropski parlament.

Prema informacijama, on je predočio da "ne može da ignoriše rezultate", a izbori će biti održani najranije 30. juna.

Siriza, koja je na vlasti u Grčkoj od 2015. godine, na ovim evropskim izborima osvojila je 23,9 odsto glasova. To je za nešto više od devet odsto manje u odnosu na vodeću opozicionu grčku partiju Novu demokratiju koja je osvojila 33,3 odsto glasova birača.

23:10 - Zatvorena birališta

Večeras su zatvorena izborna mesta širom Evrope, a zvanični rezultati će biti poznati u narednim satima.

22:58 -Socijalisti na putu da pobede u Portugaliji

Na osnovu rezultata tri izlazne ankete, portugalski socijalisti su na putu da ponesu ponedu i osvoje osam od devet mesta.

Prati ih konzervativna Socijaldemokratska parija sa pet do sedam, a na trećem mestu je stranka Levi blok koja bi imala dva do tri mesta. Takođe, zelena parija Ljudi, životinje, priroda će, na osnovu trenutnih rezultata, osvojiti svoje prvo mesto.

22:43 - "EPP nema više političku moć, tražimo novu koaliciju"

Lider grupe Socijalista i Demokrata u Evropskom parlamentu Udo Bulman izjavio je večeras da je Evropska narodna partija izgubila poltičku moć na evropskim izborima: "Evropska narodna pratija nema rezulate i političku moć da vodi EU i Evropsku komisiju. Orbanizacija EPP nije zaustavljena. EPP ne može da traži, kao svoje pravo, da bude u većini koja će da odlučuje o tome ko će biti novi predsednik Komisije".

On kaže da će se socijaldemokrate u novom Evropskom paralamentu zalagati za više socijalne pravde. U tom kontekstu, najavio je stvaranje novih koalicija u Evropskom parlamentu koje će se zalagati za reforme i poboljšanje uslova života i rada za "većinu, a ne samo neke" u Evropi: "Radićemo na formiraju progresivne socijalne alijanse koja bi podržala kandidata socijaldemokrata Fransa Timermansa za predsednika Evropske komisije".

Lider grupe S&D u Evropskom parlametu kaže da su glasači jasno pokazali da žele da EU bude odlučnija u borbi protiv klimatskih promena, ali dodaje da se rezulatati u toj oblasti ne mogu ostvariti bez rezultata u drugim oblastima socijalne pravde. Udo Bulman je rekao da će se evropske socijlademokrete u novom sazivu Evropskog parlamenta boriti na prvom mestu protiv siromaštva koje pogađa decu, protiv nejednakosti i izbegavanja plaćanja poreza u EU.

22:17 - "Očekujem da EPP ostane najveća grupa u novom sazivu"

Potpredsednica grupe Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu Ester de Lang kaže da se očekuje da EPP ostane najveća grupa i u novom sazivu Parlamenta, a najavila je da će EPP raditi na jačanju snaga centra.

- EPP ima šansu da bude najveća grupa u Evropskom parlamentu. Uočavamo tendenciju fragmentacije i smanjenja centra, a EPP kao vodeća stranka centra želi da ga ojača - poručila je De Lang.

Ona je tokom izborne večeri u Briselu izjavila da Evropska narodna partija ima odgovornost da u pregovorima sa drugim grupama ojača snage evropskog centra i isporuči obećane rezulate građanima EU: "Moramo da pokažemo rezultate u oblasti stabilnosti i evropskih rešenja".

22:14 - Pupovac: Za SDSS je glasalo znatno više birača nego pre 5 godina

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac izjavio je večeras da je za ovu stranku na izborima za Evropski parlament glasao znatno veći broja birača u odnosu na izbore 2014. godine: "Svakako imamo razloga da budemo zadovoljni", rekao je Pupovac, dodajući da ih je kampanja učinila vidljivim, te da imaju dobre osnove za novi početak stranke.

Govoreći o uspehu desnih ekstremnih stranaka na izborima, Pupovac kaže da je to rezultat promena u politici i u društvu u Hrvatskoj, gde leva politika slabi, a desna jača. U štabu SDSS-a donesena je torta na kojoj je traktor sa zastavama Hrvatske, EU i Srbije, sa sloganima "Rođeni jednaki" i "Europa je Evropa". SDSS je prvi put samostalno izašao na izbore za Evropski parlament u Hrvatskoj. Kandidati SDSS-a su, osim glasova Srba iz Hrvatske, očekivali podršku građana Srbije i Republike Srpske, koji imaju hrvatska dokumenta.

Na četiri biračka mesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Hrvatske u Srbiji danas su na izborima za Evropski parlament glasala ukupno 1.994 hrvatska državljanina sa biračkim pravom. Na dva biračka mesta u Beogradu glasalo je 1.360 državljana Hrvatske sa biračkim pravom, a na dva glasačka mesta u Generalnom konzulatu Hrvatske u Subotici 634 hrvatska državljanina koji imaju prebivalište u Vojvodini.

22:09 - "Novi bilans snaga u Evropskom parlamentu"

Lider Alijanse liberala i demokrata za Evropu i nekadašnji premijer Belgije Gi Ferhofstat izjavio je da je ovim evropskim izborima završena dominacija socijalista i konzervativaca u Evropskom parlamentu: "Oko 100 naših poslanika i nova grupa koju ćemo osnovati u Evropskom parlametu biće krucijalni jer prvi put od prvih evropskih izbora izbora 1979. godine klasične partije socijalisti i konzervativci više neće imati većinu. To znači da neće biti solidne poroevropske većine bez učešća naše nove centralističke grupe".

On je najavio da će se Alijansa liberala i demokrata za Evropu u novom sazivu Evropskog parlameta proširiti na predstavnike francuske liste "Renesansa" koju predvodi Makronova "Republika u pokretu", ali i druge slično reformske partije koje slično misle: "Očekujemo da osvojimo novih 30 do 40 mesta na ovim izborima i oformimo grupu od oko 100 poslanika". Ferhofstat je ocenio da će u pitanju biti proevropska grupa koja će svoju novodobijenu snagu iskoristiti u borbi za ambiciozniju Evropu: "Zajednička vizija grupe je borba protiv klimatskih promena, fer poreska politika, formiranje unutrašnjeg tržišta, EU rešenje za migracionu krizu. Ukratko sigurnija, zdravija i prosperitetnija Evropa". Osvrćući se na podatke o većoj izlaznosti na ovim evropskim izborima on je ocenio da je to znak da se "Evropa vratila i da je polularna" među građanima.

22:02 - Veber: Doneću stabilnost u EU

Kandidat za predsednika Evropske komisije Manfred Veber obećao je večeras da će doneti stabilnost u Evropsku uniju u narednih nekoliko godina i ocenio da će pro-evropske snage predvoditi naredni Evropski parlament.

Veber, kandidat Evropske narodne partije (EPP), izjavio je da su izbori za EP oslabili politički centar: "Najneophodnije za snage koje veruju u ovu Evropu, koje žele dobru budućnost ovoj Evropi, koje imaju ambicije za ovu Evropu, jeste da rade zajedno", rekao je Veber i dodao da te snage moraju jasno da se ograde od drugih političkih grupa koje se protive Evropi "i na desnoj i na levoj strani".

Prema njegovim rečima, EPP će biti najjača grupa u novom sazivu EP: "Mi obećavamo stabilnost i garantovaćemo stabilnost u narednim godinama".

21:47 - Evropska izborna noć i u Beogradu

Rezultati izbora za Evropski parlament večeras se prate i u Beogradu, a šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici poručuje da su oni veoma važni i za Srbiju i da se nada da će i Srbi, u ne tako dalekoj budućnosti, glasati na evropskim izborima.

Fabrici je na otvaranju Evropske izborne noći, kojoj, između ostalih, prisustvuju ambasadori zemalja EU, poslanici, predstavnici diplomatskog kora, rekao da su izbori za Srbiju važni zbog budućnosti politike proširenja, te da predstavljaju proslavu evropske demokratije.

21:39 - Vladajuća mađarska stranka u velikoj prednosti

Vladajuća mađarska stranka Fides osvojila je 56 odsto glasova na izborima za Evropski parlament, rezultati su izlaznih anketa. Prema ovom istraživanju, stranka premijera Viktora Orbana prednjači ispred socijalista i levičarske Demokratske koalicije, za koje se očekuje da će osvojiti 10 odsto.

Nacionalistički Jobik osvojio je devet odsto, a stranka Momentum sedam odsto glasova. Odziv birača do 16.30 bio je 41,74 odsto, saopštila je Nacionalna izborna komisija.

21:30 - Prva projekcija sastava novog Evropskog parlamenta

Prema prvim projekcijama u novom sazivu Evropskog parlameta najjače stranke i dalje biće Evropska narodna partija, Socijaldemokrate i Alijansa liberala i demokrata za Evropu u koju bi trebalo da uđu i poslanici Makronove Republike u pokretu.

Prvi rezultati izbora po zemljama članica EU doneli su i prvu projekciju mogućeg sastava novog Evropskog parlamenta. Prema do sada pristiglim preliminarnim rezultatima iz 11 zemlja članica i predizbornim najavama iz 17 država članica, 751 mesto u Evropskom parlamentu moglo bi da bude podeljeno na sledeći način:

Evropska narodna partija bi imala 173 mesta, Socijaldemokrate 147, Alijansa liberala i demokrate plus Makronova Republika u pokretu 102, Zeleni 71, Evropski konzervativci i reformisti 58, Evropa nacija i sloboda (Salvinijeva alijansa) 57, Evropa slobode i direktne demokratije (Pokret 5 zvezdica plus partija za Bregzit) 56, Evropska ujedinjena levica/Nordijska zelena levica 42.

21:25 - Prognoze za glasanje u Italiji

Prema informacijama, veliki dobitak se očekuje za krajnje desničarsku ligu Matea Salvinija u Italiji.

U Nemačkoj, prvi rezultati pokazuju da desničarska Alternativa za Nemačku u toj zemlji zauzima četvrto mesto sa 10 osvojenih mandata u EP, čime je pobedila Seocijaldemokratsku partiju. Prema projekcijama, mesto u EP je osvojio i bivši katalonski lider Karles Pudždemon koji je kampanju vodio iz Brisela, kao i njegov bivši zamenik Oriol Žunkeras.

21:14 - "Rezultati neće uticati na promenu Makronove politike"

Francuski predsednik Emanuel Makron neće menjati svoju politiku, uprkos tome što je njegova partija osvojila drugo mesto na izborima za Evropski parlament posle desničara Marin Le Pen, rekao je zvaničnik u kabinetu predsednika.

On kaže da su ovi rezultati razočaravajući, ali da to neće rezultirati promenama u reformama za koje se Vlada zalaže.

- Ovi rezultati su donekle razočaravajući, ali predsednik neće menjati svoju politiku - rekao je neimenovani zvaničnik.

On je rekao da je cilj vlasti da Francuzi osete promene: "Mi već osetimo i vidimo pozitivne pomake u smislu borbe protiv nezaposlenosti i kupovne moći".

20:52 - Francuska: U prednosti stranka Marin Le Pen, dobila više glasova od Makrona

Francuska desničarska stranka Nacionalni skup Marin Le Pen osvojila je većinu poslaničkih mesta na izborima za Evropski parlament u Francuskoj, rezultati su anketa na biralištima.

Rezultati istraživanja agencije IFOR pokazuju da je ova stranka osvojila 24 odsto glasova, dok je partija predsednika Emanuela Makrona osvojili 22,5 odsto. Prema istraživanju agencije Elabe, stranka Marin Le Pen imaće 24, a Makronova partija Republika u pokretu 23 mesta u Evropskom parlamentu.

20:42 - Izlazne ankete glasanja u Hrvatskoj, pet mandata u EP za HDZ

Prema najnovijim rezultatima izlaznih anketa, vladajući HDZ je na izborima za Evropski parlament u Hrvatskoj osvojio pet mandata, a opozicioni SDP tri.

Po zatvaranju birališta u 19 sati objavljeni su rezultati izlaznih anketa.

Nešto nakon 20 sati objavljeni su rezultati drugih izlaznih anketa.

HDZ osvaja 23,04 odsto glasova, odnosno pet mandata u Evropskom parlamentu.

SDP dobija 17,9 odsto glasova, što čini tri mandata.

Lista Mislava Kolakušića osvaja jedan mandat u Parlamentu, s 8,09 odsto glasova.

Hrvatski suverenisti prema drugim izlaznim anketama osvajaju 6,61 odsto glasova, odnosno jedan mandat.

Živi zid takođe osvaja jedan mandat u Evropskom parlamentu, s dobivenih 6,59 odsto glasova.

U Parlament će s jednim mandatom i Amsterdamska koalicija, koja osvaja 5,47 odsto glasova.

Prema prvim izlaznim anketama, koje su objavile nacionalne televizije HDZ je osvojio 23,43 odsto glasova, odnosno četiri mandata u Evropskom parlamentu.

Drugi je SDP, koji je osvojio 18,38 odsto glasova, odnosno tri mandata.

Lista Mislava Kolakušića osvojila je 8,2 odsto glasova, odnosno jedan mandat u Evropskom parlamentu.

Hrvatski suverenisti osvojili su 6,43 odsto glasova, što je takođe jedan mandat u Parlamentu.

Jedan mandat prema izlaznim anketama osvojio je i Živi zid, a dobili su 6,25 odsto glasova.

 

Amsterdamska koalicija dobila je 5,59 odsto glasova, što znači jedan mandat u Evropskom parlamentu, isto kao i Neovisni za Hrvatsku, koji su osvojili 5,09 odsto glasova.

20:29 - Najveća izlaznost u poslednjih 20 godina

Na teritoriji 27 država članca EU, bez Velike Britanije, na evropske izbore izašlo je oko 51 odsto birača, čime je postignuta najviša izlaznost birača na izbore za EP u poslednjih 20 godina, objavljeno je u Briselu.

- U pitanju je prvi i značajan porast broja birača još od održavanja prvih evropskih izbora 1979. godine - izjavio je portparol Evropskog parlamenta Žaume Duk.

U zavisnosti od izlaznosti u Velikoj Britaniji, koja će biti objavljena oko 23 časa, procenjuje se da će izlaznost za 28 zemalja članica biti između 49 i 52 procenta.

20:20 - Preliminarni rezultati u Nemačkoj: Blok Angele Merkel u padu, ali sa najvećom podrškom

Prvi rezultati izlaznih anketa sa izbora za EP u Nemačkoj, ukazuju da je vladajući blok nemačke kancelarke Angele Merkel CDU/CSU, iako u značajnom padu, osvojio najveću podršku od 28 posto glasova.

U borbi za mesta u Evropskom parlamentu, Zeleni su na velikom dobitku i drugi su po podršci, dok je krajnja desnica u malom porastu, javljaju nemački mediji.

Iako je vladajući blok nemačke kancelarke Angele Merkel CDU/CSU osvojio najveću podršku od 28 posto glasova, to predstavlja značajan pad u odnosu na prethodne evropske izbore, kada je unija desnog centara osvojila 35,4 odsto glasova.

Nemačke socijaldemokrate su ove godine pale sa 20,7 posto iz 2014. godone na 15,5 odsto.

Nemački Zeleni su posle CDU/CSU na drugom mestu sa 22 odsto glasova, što je duplo više u odnosu na prethodne evropske izbore.

Krajanja desnica, Alternativa za Nemačku osvojila je 10,5 procenata glasova što je više od osvojenih glasova 2014. godine, ali manje u odnosu na rezultate nacionalnih izbora 2017. godone.

20:13 - Izlazne ankete u Grčkoj

Na izborima za Evropski parlament u Grčkoj, prema izlaznim anketama, najviše glasova osvojila je vodeća opoziciona stranka desnog centra Nova demokratija, a vladajuća levičarska Siriza premijera Aleksisa Ciprasa je drugoplasirana. ANA prenosi podatke lokalnih medija da se očekuje da Nova demokratija osvoji između 32 i 36 odsto glasova, a Siriza između 25 i 29 odsto.

Iznad cenzusa od tri odsto su i socijalistički Pokret za promenu (7-9 odsto), dok se očekuje da ultradesničarska Zlatna zora i Komunistička partija Grčke dobiju između pet i sedam odsto glasova.

19:35 - OVP kancelara Sebastijana Kurca je jasni pobednik današnjih izbora za Evropski parlament u Austriji

Narodna partija Austrije (OVP) kancelara Sebastijana Kurca najverovatnije je jasni pobednik današnjih izbora za Evropski parlament u Austriji, pokazuje prognoza trenda objavljena po zatvaranju glasačkih mesta.

Izlasnost na izborima bila je iznad 50 odsto. Na osnovu ispitivanja glasača ispred izbornih mesta, OVP bi mogla da osvoji 34,5 odsto glasova. Socijaldemokratska partija (SPO) uspela je da osvoji 23,5 odsto, a Slobodarska partija (FPO), koja je pogođena "Ibica aferom", uspela je da izbori 17,5 odsto glasova.

U Evropski parlament ulaze još Zelenih i Neos, sa 13,5, odnosno osam odsto glasova. Lista "Ject" nije uspela da pređe cenzus. OVP je, u odnosu na izbore 2014. uspela značajno da popravi svoj rezultat, jer je tada osvojila 26,98 pdsto glasova. To pokazuje da je OVP uspela da profitira od političkih turbulencija u koje je ušla austrijska država zbog afere oko FPO.

SPO je na prošlim izborima za Evropski parlament imala 24,09 odsto i sada je pretrpale blag gubitak glasova. FPO, koja je na izborima 2014. još imala 19,72 odsto glasova, nije mnogo pala, imajući u vidu aferu usled koje je lider Hajnc Kristijan Sstrahe morao da podnese ostavku.

Institut za istraživanje javnog mnjenja ukazuju da konačan rezultat u odnosu na prognozu trenda može doneti promene u vrednosti od  +/- 2,5 odsto. Na osnovu ovih rezultata, OVP bi u Evropskom parlamentu imala sedam poslanika, što je za dva više nego sada.

SPO ostaje sa pet poslaničkih mesta, a FPO gubi jedan mandat i pada na tri, dok i Zeleni gube jedan mandat i imaće dva poslanika, a NEOS ostaje na jednom poslaniku.

19:26 - Prvi rezultati iz Hrvatske

U Hrvatskoj su zatvorena birališta na izborima za Evropski parlament, na kojima je, prema izlaznim anketama, vladajući HDZ osvojio četiri mandata, a SDP tri.

Prema izlaznim anketama u kojima nema rezultata iz dijaspore, po jedan mandat osvojili su Nezavisna lista Mislava Kolakušića, Hrvatski suverenisti, Živi zid, Amsterdamska koalicija i Nezavisni za Hrvatsku/Hrvatska stranka prava.

Na izbore za Evropski parlament u Hrvatskoj do 16.30 časova izašlo je 21,31 odsto birača, za oko pet odsto više nego na prošlim izborima održanim pre pet godina.

Birališta su širom Hrvatske zatvorena u 19h, nakon čega su nacionalne televizije objavile prve izlazne ankete.

Prema izlaznim anketama, HDZ osvaja 4 mandata, SDP 3, Neovisna lista Mislava Kolakušića jedan mandat, Hrvatski suverenisti jedan, Živi zid jedan, Amsterdamska koalicija jedan i Neovisni za Hrvatsku jedan mandat.

Izlaznost na izborima za Evropski parlament do 16.30 h u Hrvatskoj bila je 21,31 posto, što je više nego na prošlim evropskim izborima u ovoj zemlji.

Podsećamo, izlaznost na izborima za Evropski parlament 2014. godine, do 16 sati, bila je 16,45 posto.

Najviše birača glasalo je u Gradu Zagrebu, Karlovačkoj i Istarskoj županiji, a najmanje u Brodsko-posavskoj.

17:14 - Izlaznost veća nego 2014. godine

AP navodi da širom "Starog kontinenta" traje bitka za uticaj u budućem sazivu Evropskog parlamenta. Navodi se da je, prema podacima dobijenim do sredine popodneva, izlaznost blago povećana u Španiji, Francuskoj i Nemačkoj.

U Španiji je izlaznost stigla do 35 odsto u odnosu na 24 odsto koliko je zabeleženo u istom vremenskom periodu na poslednjim evropskim izborima održanim 2014. godine. U ovoj zemlji se takođe održavaju i lokalni, a u pojedinim delovima Španije i regionalni izbori, uključujući i glasanje za gradonačelnike Madrida i Barselone, dok su 2014. izbori za Evropski parlament bili odvojeni od drugih.

Federalne izborne vlasti Nemačke objavile su da je 29 odsto registrovanih birača glasalo do 14 časova, odnosno četiri sata pre zatvaranja birališta, dok je 2014. godine izlaznost bila na 26 odsto. U ovaj postotak nisu uključeni glasovi upućeni poštom. U Francuskoj je do 17 časova izlaznost bila 43,3 odsto, što je za devet odsto više nego 2014. u isto vreme.

Izlaznost u Mađarskoj do 15 časova bila je 30 procenata u odnosu na 19,5 iz 2014. godine. Ukupna izlaznost Mađara na evropsim izborima 2014. godine bila je svega 34 procenta. Posmatrači evropskih izbora ukazuju na činjenicu da evropski glasači sve više koriste opciju "glasanja unapred" pri čemu tako pristigli glasovi dižu procenat početne izlaznosti tokom samog dana glasanja. Veća izlaznost glasača primećena je i u evropskim zemljama koje su glasala prethodnih dana, sem na Malti gde je procenat izašlih od 74 odsto iz 2014. godine pao na 72 procenta ove godine.

Kada je reč o prvim rezultatima izbora na već obavljenim glasanjima u Holandiji i Malti, najviše podrške dobila je opcija socijalista, dok Zeleni vode u Irskoj.

DIP: U konzulatu u Beogradu, do 16.30 glasalo više od 1400 građana Srbije s hrvatskim državljanstvom na izborima za Evropski parlament

U većini članica EU održavaju se izbori za Evropski parlament. Nešto manje od 27.000 građana Srbije, koji imaju državljanstvo Hrvatske, mogu danas da glasaju na evropskim izborima u konzulatima Hrvatske u Beogradu i Subotici. Čekalo se u redovima ispred konzulata u Beogradu. U Srbiji je do 16.30 glasalo 1.468 hrvatskih državljana.

Biračka mesta otvorena su jutros u sedam časova, a posle nešto slabijeg odziva ujutru oko deset časova počeli su da se formiraju redovi ispred konzulata u Beogradu. Oni koje je N1 zatekao u redu za glasanje za članove Evropskog parlamenta, kažu da se čekalo oko dva sata.

Portparol hrvatskog Državnog izbornog povereništva (DIP) Slaven Hojski izjavio je da su na biračko mesto u hrvatskoj ambasadi birači došli sa četiri autobusa. "Dakle, odjednom oko 200 ljudi, pa je razumljivo da je stvorena gužva", rekao je za Hinu Hojski.

U Srbiji je do 16.30 glasalo 1.468 hrvatskih državljana, saopšteno je iz DIP-a.

On je potvrdio da je na biralištima u hrvatskoj dijaspori izlaznost dobra, "bolja nego na izborima za Evropski parlament pre pet godina".

Prepodne je na biračkim mestima, koja su u istoj vremenskoj zoni kao i Hrvatska, glasalo oko 4.400 birača, pre pet godina ceo dan ih je glasalo oko šest i po hiljada birača, dodao je. Najveći odaziv je u BiH, kažu iz DIP-a.

Mogu da glasaju svi građani Srbije koji imaju i hrvatska dokumenta

Pravo da biraju poslanike u Evropskom parlamentu imaju svi građani Srbije koji poseduju dokumenta te zemlje, ili njeno državljanstvo, bez obzira da li su registrovani ili ne.

Reč je uglavnom izbeglim osobama iz Hrvatske, od kojih je većina došla da podrži listu Milorada Pupovca, kako bi Srbi dobili svog predstavnika u Evropskom parlamentu.

"Daće neke rezultate, ali to se meri vremenom", čulo se u redu za glasanje ispred konzulata u Beogradu.

"Biće kao i do sada", rekao je jedan od građana koji su čekali u redu da glasaju. Upitan zašto onda glasa, odgovorio je da ako se glasa postoji mogućnost, a ako se ne glasa - ne postoji mogućnost.

Prema nekim procenama, pravo glasa na ovim evropskim izborima ima preko 100 hiljada građana Srbije.

Osim onih koji imaju državljanstvo Hrvatske, tu su i oni koji imaju državljanstvo Mađarske, Bugarske, Ruminije i Slovačke.

Glasanje za Evropski parlament u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je danas do 11.30 na izbore za hrvatske poslanike u Evropskom parlamentu glasalo oko 339.000 birača odnosno 9,93 odsto, što je skromno, ali ipak više nego na poslednjnim izborima za evroposlanike pre pet godina, objavila je Državna izborna komisija (DIP).

Broj izašlih do 11.30 u odnosu na evroizbore 2014. veći za 2,30 odsto, najviše je izašlo na glasanje u Karlovačkoj županiji i Gradu Zagrebu, a najmanje u Brodsko-posavskoj i Zadarskoj županiji.

Izbori protiču bez problema, a iduću izlaznost DIP će objaviti u 17.00.

Premijer Andrej Plenković iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) rekao je novinarima da je važno da na izbore izađe što veći broj ljudi.

"Mislim da je jako važno da što veći broj naših sugrađana izađe na izbore", rekao je Plenković pošto je glasao na biračkom mestu u Zagrebu.

On je ocenio da su ovi izbori važni i za budućnost EU, ali i Hrvatske i izrazio očekivanje da će odziv biti veći nego pre pet godina.

Birališta u Hrvatskoj su otvorena do 19 časova, a prve rezultate DIP će objaviti posle 23 časa, kada budu zatvorena birališta u Italiji, gde glasači poslednji glasaju.

Ovo su treći izbori za Evropski parlament od ulaska Hrvatske u EU 2013. Prvi su održani uoči ulaska zemlje u EU i poslanicima su omogućili jednu godinu mandata, dok su redovni izbori za 11 hrvatskih poslanika održani 2014. Najviše ih je tada bilo iz vladajuće HDZ.

Na ovim evroizborima građani Hrvatske biraju 12 poslanika na petogodišnji mandat, s tim da će dužnost odmah preuzeti njih 11, dok će 12. sačekati izlazak Velike Britanije iz EU.

Pravo glasa ima oko 3,8 miliona birača u Hrvatskoj i u dijaspori, gde se za izbore registrovalo oko 154.000 birača, najviše u susednoj BiH.

Bira se među 33 liste, od kojih je 31 stranačka, a dve nezavisne, a na njima se nalazi ukupno 396 kandidata.

Među listama su i dve sa srpskim predznakom – Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i Demokratskog saveza Srba (DSS).

Analitičari ocenjuju da su u izbori za Evropski parlament prvi pravi test za Vladu premijera Plenkovića budući da se krajem ove godine održavaju redovni predsednički izbori, a iduće godine parlamentarni.

Prema poslednjim istraživanjima javnog mnenja koja je početkom sedmice objavila Hrvatska radiotelevizija (HRT), pet lista sigurno prelazi izborni prag od pet odsto, a među njima na vrhu liste je HDZ s oko 24,5 odsto.

Druga je opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP) sa 16,4 odsto, dok je treći Živi zid sa 7,4 odsto. Sledi ih Amsterdamska koalicija s nešto manje od sedam odsto glasova i Most, koji je trenutno na 6,7 odsto.

Pored Hrvatske, danas se glasa u još 20 zemalja članici EU.

Na izborima za Evropski parlament pravo glasa ima i nekoliko desetina hiljada građana Srbije, odnosno oni koji, pored srpskog, imaju i državljanstvo neke od zemalja EU, pre svega Mađarske, Hrvatske, Rumunije i Slovačke.

Kako su javile agencije, jutros u 8.00, po lokalnom vremenu, otvorena su birališta u Francuskoj i Nemačkoj, dok je u Italiji moglo da se glasa od 7.00. U nekim zemljama birališta su otvorena od 6.00.

Danas je poslednji dan izbora koji su počeli u četvrtak, glasanjem u Velikoj Britaniji. U Irskoj se glasalo u petak, u Češkoj u petak i subotu, a u Letoniji, Malti i Slovačkoj samo u subotu.

Na ovim izborima oko 400 miliona ljudi iz EU bira svoje predstavnike u Evropskom parlamentu za narednih pet godina. 

Glasanje za Evropski parlament u Hrvatskoj možete pratiti na hr.n1info.com 

U 21 zemlji članici Evropske unije (EU), od ukupno 28, danas se održavaju izbori za Evropski parlament.

Kako su javile agencije, jutros u 8.00, po lokalnom vremenu, otvorena su birališta u Francuskoj i Nemačkoj, dok je u Italiji moglo da se glasa od 7.00. U nekim zemljama birališta su otvorena od 6.00.

Danas je poslednji dan izbora koji su počeli u četvrtak, glasanjem u Velikoj Britaniji. U Irskoj se glasalo u petak, u Češkoj u petak i subotu, a u Letoniji, Malti i Slovačkoj samo u subotu.

 Na ovim izborima oko 400 miliona ljudi iz EU bira svoje predstavnike u Evropskom parlamentu za narednih pet godina.

Preliminarni rezultati znaće se večeras.

Videti još: Đorđe Vukadinović: Izbori za Evropski parlament neće ništa bitno promeniti, mislim da će EU ostati da tapka negde između „Evrope nacija“ i „Sjedinjenih evropskih država“. A neće imati ni naročitog uticaja na proces naših evro-integracija

(Agencije)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će crnogogorski „Zakon o slobodi veroispovesti“ biti povučen?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner