Početna strana > Hronika > Posle razgovora menadžmenta sa zaposlenima, u kojima im je ponuđen odlazak na rad u inostranstvo ili otkaz, protest radnika u podne ispred „Fijata” u Kragujevcu. Najavljena obustava rada i blokada auto-puta
Hronika

Posle razgovora menadžmenta sa zaposlenima, u kojima im je ponuđen odlazak na rad u inostranstvo ili otkaz, protest radnika u podne ispred „Fijata” u Kragujevcu. Najavljena obustava rada i blokada auto-puta

PDF Štampa El. pošta
petak, 13. maj 2022.

Protest radnika Fijata: Blokiraćemo Kragujevac, a ako treba i Beograd

Fijatovi radnici blokirali su glavni ulaz u fabriku i zahtevaju od države, kao trećinskog vlasnika da ih zaštiti od najavljenog otpuštanja. Ukoliko država ne pronađe rešenje, najavljuju blokadu gradskih saobraćajnica i auto-puta.

Na protestu ispred fabričkog ulaza „Šest topola“ okupilo se više stotina radnika, a podršku su im dale i kolege i sestrinske firme „Fijat plastik“, koji su u generalnom štrajku od februara prošle godine.

Podsetimo, samo dve nedelje nakon što su predsednik Srbije i kompanija Stelantis najavili da će se u Srbiji proizovditi novi električni automobil, radnici kragujevačke fabrike dobili su ponudu da biraju između rada u inostranstvu i otkaza uz simboličnu otpremininu.

Iz uprave kragujevačke fabrike poručili su da je takva ponuda u skladu sa usavršavanjem radnika i konstatnim poboljšanjem učinka kompanije Stelantis.

Radnici koji su se okupili ispred fabrike poručuju da su stavljeni pred svršen čin i od države, kao manjinskog vlasnika fabrike, traže da im ponudi socijalni program do početka proizvodnje novog modela.

"Mi smo ovde da radimo, ako je nov model potpisan, mi želimo program do novog modela, ako je to minimalac, onda minimalac", rekao nam je jedan od radnika i dodao da će, ako do ponedeljka, ne dobiju odgovor vlasti blokirati ceo Kragujevac, a spremni su da idu i "do Beograda ako treba".

Okupljeni radnici istakli su i da nisu dobili nikakvu formalnu ponudu, samo papir sa visinom plate i bonusa za rad u inostranstvu.

Dodali su i da se ne zna iznos otpremnine koji bi dobili oni koji se ne opredele za odlazak van zemlje, ali da se nezvanično može čuti da taj iznos ne bi bio veći od 4.000 evra za 12 godina staža, koliko već radi Fijatova fabrika u Šumadiji.

Jedan od radnika je dodao da je danas isto kao "1942. kad su Kragujevčani išli na prinudni rad u inostranstvo", dok se njegov kolega požalio da je više radnika provelo noć u Hitnoj pomoći.

"Mladi ljudi su uzeli kredite, imaju decu, to je godinama trebalo da se objašnjava narodu ako će da dođe do ove situacije", poručio je on.

Sastanak u Beogradu

Kako N1 nezvanično saznaje, u Beogradu je u toku sastanak ministarke rada Darije Kisić, predstavnika sindikata i rukovodstva Fijata, ali nije bilo moguće dobiti zvaničnu potvrdu, niti saznati ko sve tačno prisustvuje sastanku.

Posle jučerašnjih razgovora menadžmenta sa zaposlenima u kragujevačkom „Fijatu” u kojima im je ponuđen odlazak na rad u inostranstvo ili otkaz reagovao je sinoć Samostalni sindikat FAS-a, pozivajući radnike da se danas okupe u 12 sati na ulasku u fabriku kod „Šest topola”.

Sindikalci „Fijata” uz konsultacije sa predsednikom Metalaca sindikata Nezavisnost Zoranom Stanićem dogovorili su se da se u podne nađu ispred fabrike i na skupu jasno iznesu svoje zahteve i traže od države da reaguje i zaštiti njihova prava.

– Sledece posle toga ako nam se niko ne obrati biće totalna blokada grada možda i auto-puta. Odluka o ovoj eventualnoj blokadi fabrike biće doneta danas na licu mesta kod „Šest topola”. Daćemo državi dva dana da to reše a onda ćemo preduzeti rigorozne mere koje će uključivati blokade saobraćajnica kako u gradu tako i van grada, stoji u saopštenju sindikata koje je sinoć prosleđeno medijima.

U obraćanju medijima i javnosti koje potpsuje Saša Đorđević, predsednik Sindikata FAS navodi se da će zbog namere „Fijata” da upućivanje radnike na rad u inostranstvo ili ih otpušta radnika, potpuno obustavi proizvodnju u kragujevačkoj fabrici. Ističe se da se sindikat nikada neće složiti sa tim namerama i ukoliko se ne usvoje njihovi zahtevi preduzeće radikalne mere sindikalna borbe.

Oni zahtevaju da se ponudi radnicima, za čijim radom je privremeno prestala potreba, opcija upućivanja na plaćeno odsustvo, u skladu sa Zakonom o radu, jer „Fijat” izražava spremnost da nastavi rad u Kragujevačkoj fabrici. Da se upućivanje radnika u inostarnstvo vrši isključivo u skladu sa Zakonom o uslovima za upućivanje zaposlenih na na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti, a ne da se izbegavaju odredbe ovog Zakona prisiljavanjem radnika da „dobrovoljno” prihvate ponudjene uslove, dobijene u neformalnoj formi.

Takođe da se radnicima koji nisu spremni da prihvate jednu od prethodne dve opcije, ponuditi stimulativne otpremnine koje ne mogu biti niže od dostignutih standarda u ovoj oblasti. Sindikat poziva radnike da pre izjašnjavanja, zatraže od „Fijata” formalnu ponudu, jer dobijeni papir koji im je juče pokazan to nije.

Na sva druga, ishitrena i nametnuta rešenja, biće odgovoreno u duhu tradicije radničkog Kragujevca, stoji u pozivu radnicima i novinarima Samostalnog sindikata FAS-a.

Radnicima u „Fijatu” u Kragujevcu juče je u razgovoru sa poslovodstvom ponuđeno da rade po dve godine u „Fijatovim” fabrikama u Slovačkoj, Poljskoj, Italiji i Nemačkoj ili će dobiti otkaz tako što će biti proglašeni za tehnološki višak.

(Danas-N1)

Videti još: N1: Radnicima "Fijata" u Kragujevcu ponuđeno da rade u inostranstvu, ili otkaz uz otpremnine, iako je pre 15 dana najavljivan „dolazak električnog modela“. Sindikati: Ponuda radnicima znači – kraj fabrike