недеља, 18. август 2019.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Портал "Шта једем?": "Лажни мед" опасан по здравље - стиже из Кине, а садржи састојак који "замашћује" јетру и проузрокује низ обољења
Хроника

Портал "Шта једем?": "Лажни мед" опасан по здравље - стиже из Кине, а садржи састојак који "замашћује" јетру и проузрокује низ обољења

PDF Штампа Ел. пошта
недеља, 21. јул 2019.

Мед се сматра једним од најмоћнијих природних производа, а захваљујући великом садржају простих шећера, витамина, минералних материја, мед је драгоцена , лако сварљива храна, која након уношења у организам директно уази у крвоток и веома је погодна за децу, спортисте, старе и изнемогле.

Ова намирница највише се конзумира у зимским месецима. Појачава имунитет, помаже код прехладе и грипа, регулише ниво шећера у крви, смањује ризик од неких врста рака и болести срца јер садржи флавоноиде и антиоксидансе.

Састав меда:

100 грама меда садржи око 17 грама воде, 82 грама угљених хидарата (фруктозу и глукозу у приближном односу 50:50, малтозу), 0,5 грама протеина, витамине (рибофлавин, ниацин, пантотенску киселину, пиридоксин, витамин Ц), минералне материје/елементе (калцијум, бакар, гвожђе, магнезијум, манган, фосфор, калијум, натријум, цинк).

Шта је заправо "лажни мед"?

Ово питање поставили смо Мирославу Оташевићу, инжењеру прехрамбене технологије и једном од идејних твораца пројекта "Шта једем?".

"'Лажни мед' у мањој или већој мери углавном садржи глукозно-фруктозне сирупе (кукурузни сируп, меласа), вештачке боје, вештачке заслађиваче и друге адитиве. Гликозно-фруктозни сирупи посебно су проблематични јер баш они праве епидемије болести масне јетре, чак и код људи који не конзумирају алкохол. Поред тога, изазивају и друге здравствене проблеме.

При производњи "лажног меда" шећерни сирупи загревају и да се приликом тог процеса ствара хидроксиметилфурфурал (ХМФ) који је токсичан у већим количинама

Проценат 'правог меда' у 'лажном меду' варира“, каже Оташевић и додаје да треба истаћи да се при производњи "лажног меда" шећерни сирупи загревају и да се приликом тог процеса ствара хидроксиметилфурфурал (ХМФ) који је токсичан у већим количинама.

„Највећи произвођач 'лажног меда' у свету је Кина. Поједини продавци лажног меда мешају 'кинески мед' са природним. Фалсификатори меда су се веома извештили, најбоље фалсификате меда је јако тешко разликовати од правог. Могу заварати и веома искусне пчеларе, па и лабораторије приликом анализа“, објашнјава.

Како препознати „лажни мед“

Према речима инженјера Оташевића, најсигурнији начин за препознавање је кристализација (мед се "ушећери" после извесног времена). „Прави мед се 'ушећери' у целој тегли. У сваком свом делу у тегли, ушећери се на исти начин, уједначено. Ако се један део тегле 'ушећери', а други не - реч је о мешаном меду. Ово је најпоузданији 'одокативни' метод“, објашњава Оташевић.

„Мед најчешће кристалише зими, на ниској температури. Уколико желите да отопите мед, будите опрезни јер високе температуре убијају лековита својства меда. Температура отапања меда не сме прелазити 40 степени Целзијусових“, каже Оташевић, и додаје да сви остали практични савети за препознавање "лажног меда" могу бити наивни када је реч о најбољим фалсификатима и представљају ризик.

Према нјеговим речима, постоје и „савети за препознаванје које не раде“:

- Стављање мало меда на филтер папир или марамицу; Постоји мишљење да "лажни мед" отпушта воду. То је заблуда, добар фалсификат не отпушта воду тако лако;

- Када се сипа мед у чашу воде, прави мед падне на дно, а "лажни мед" се растопи. И ово је заблуда ако је реч о добром фалсификату;

- Када се протрља између прстију, прави мед није лепљив, "лажни мед" је лепљив. Ово је такође заблуда;

- Најбитније је познавати пчелара, јер пчелари користе различите методе у производњи. Неки чак користе и поједина хемијска средства која утичу на квалитет меда;

 Купци најчешће не воле да купују ушећерени мед јер их он подсећа на шећер или мисле да је додат таквом меду. У принципу, такав мед је најздравији јер га произвођач није загревао да би био течан (допадљивији).

Знимљивости о меду

- За једну кашичицу меда, потребно је 12 пчелињих живота (пчела у просеку живи 6 недеља);

- За 1 килограм меда пчеле морају да посете више од 4 милиона цветова;

За једну кашичицу меда, потребно је 12 пчелињих живота

- Мед је вероватно најоптпорнија животна намирница на кварење;

- Ниједна бактерија се не може развити у меду због високог осмотског притиска, његовог састава;

- Мед се никако не сме давати деци млађој од 1 године;

- Најбоље га је конзумирати са обичном водом, отапањем у устима;

- И када је 100 одсто природан, није сваки мед исти. Квалитет зависи од биљака са којих је мед сакупљан;

- Не заборавимо лековитост биљака "прелази" у лековитост меда.

(Блиц)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, до краја 2019. бити постигнут споразум Београда и Приштине?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер