Početna strana > Hronika > Ponudu za PKB dala jedino kompanija Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, utvrđeno da je "sva dostavljena dokumentacija ispravna"
Hronika

Ponudu za PKB dala jedino kompanija Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, utvrđeno da je "sva dostavljena dokumentacija ispravna"

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 13. septembar 2018.

 Ponudu za PKB dala je jedino kompanija Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja u Srbiji ima registrovanu firmu.

Prilikom otvaraja ponude utvrđeno je da je sva dostavljena dokumentacija bila ispravna.

U Ministarstvu je ranije potvrđeno da su dve kompanije otkupile dokumentaciju, a da je stigla jedna ponuda.

Rok za dostavljanje ponuda za kupovinu imovine PKB po početnoj ceni od 104,5 miliona evra istekao je u ponedeljak 10. septembra.

Na prodaju je ponuđeno 16.785 hektara zemljišta PKB-a na Paliluli, u Surčinu i Zrenjaninu, kao i stoka, objekti, oprema, rezervni delovi. Ponuđena je i imovina zavisnih društava - Ekolaba, Instituta PKB Agroekonomik i Veterinarske stanice PKB. Na prodaju su ponuđene i dve parcele gradskog građevinskog zemljišta u Borči od 1,8 hektara i 1,2 hektara, po početnoj minimalnoj ceni od 939.113 evra, odnosno 284.000 evra. Procenjena vrednost zemljišta, građevinskih objekata i opreme je 208,5 miliona evra, udela od 29 odsto kapitala Ekolaba u vlasništvu Akcionarskog fonda 214.700 evra, a 45,77 odsto Instituta PKB Agroekonomik 431.300 evra. Vrednost stada je 17,3 miliona evra, ali taj iznos nije ušao u početnu cenu. 

Cena stada biće utvrđena prema propisu neposredno pre uvođenja kupca u posed i iznosiće 100 odsto procenjene vrednosti stada na dan popisa. Početna cena na javnom nadmetanju je polovina procenjene vrednosti zemljišta i kapitala Republike Srbije i Akcionarskog fonda u Ekolabu, Agroekonomiji i Institutu PKB. 

Po podacima Samostalnog sindikata PKB-a, imovinu preduzeća čini oko 17.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, oko 70 kilometara kanalske mreže za navodnjavanje, oko 17.000 grla stoke, i druga nepokretna imovina i mehanizacija. PKB ima oko 1.700 radnika kojima su, kako tvrde u sindikatu, obećane otpremnine od 450 evra po godini staža.

Posle prvobitnog odbijanja, novinarima je ipak dopušteno da prisustvuju otvaranju koverte.

(B92)