Хроника | |||
Пољопривредни факултет Универзитета у Новом Саду прави чоколаду од брашна из црва – „будућност је у инсектима и ларвама“ |
понедељак, 19. август 2024. | |
Пољопривредни факултет Универзитета у Новом Саду наставља са бројним пројектима, па тако брашно добијено из црва користе за чоколаду која ће најпре бити намењена живини, а ако би се стандарди ускладили са Европском унијом, могли би да је пробају и људи. Према речима директора Департмана за сточарство Дејана Беуковића, чоколада је ту како би експеримент деловао занимљивије. „Ми са данашњих 7,9 ћемо до 2050. године скочити на преко 10 милијарди људи који, наравно, треба да се прехране. Досадашња производња анималних производа, пилећег меса порашће за неких сто осамдесет одсто“, рекао је Беуковић за Танјуг. Он је додао да ће већи проблем бити прехранити саме животиње и да је земљиште ограничен ресурс, а да би под тенденцијом временских промена услови могли да се промене и самим тим да се користе инсекти и ларве и да се на тај начин реши основна људска потреба – исхрана. „Пројекат је у току и ми сада производимо инсекте, односно ларве црва брашнара у Темерину. Заједно са студентима желимо да утврдимо могућност употребе новог хранива које би се користило за исхрану животиња“, каже Беуковић. Виши научни сарадник Пољопривредног факултета у Новом Саду Мирослава Половински Хорватовић изјавила је да су прво рађени огледи сварљивости црва. „Обично људи на црве гледају као на штеточине. Ми их гледамо као животињу коју треба да натовимо. Дајемо им два, три, четири различита хранива, пратимо колико су појели и онда радимо огледе израчунавања да бисмо знали колико кошта килограм прираста тенебрија“, објашњава Половински Хорватовић. Употреба брашна од инсеката у Србији за животиње регулисана је од децембра 2023. године. (Танјуг) |