Хроника

Политико: Криза идентитета у Европи због рата за вакцине

Штампа
среда, 27. јануар 2021.

 БРИСЕЛ - Еврократе, заговорници слободне трговине желе да избегну протекционизам, међутим суочавају се са снажним политичким ветровима, пише бриселски Политико и додаје да Европа има три дана да одлучи колико ће бити тешка глобална борба око ограничавања извоза вакцина.

Бесни због тога што испоруке вакцина од англо-шведског фармацеутског гиганта АстраЗенеца неће успети, европски званичници најављују могућност ограниченог извоза вакцина против корона вируса произведених у ЕУ, док Брисел обећава механизам "до краја недеље", међутим питање је како ће тај механизам функционисати.

Стручњаци и европски посланици упозоравају да би било какво ограничење могло да доведе до трговинског рата око набавке вакцина, а једна од највећих опасности је да су ланци набавке толико испреплетени у неколико земаља, па би ефекат ограничења на набавку вакцина могао да утиче на производњу.

Члан трговинског одбора у Европском парламенту Бернд Ланге рекао је да су не тако давно вакцине биле јавно добро, а да је сада стварно почела борба за њих.

Он упозорава да би било која нова мера могла да угрози међународни кредибилитет ЕУ.

"У СЗО ЕУ се залаже за слободан проток лекова против ковида-19. Било би чудно када би сада увели мере које ограничавају принципе и увоз", рекао је он.

Позив на ограничења извоза гура трговинско одељење Европске комисије у незавидан положај, јер се управо та институција залаже против трговинских ограничења и протекционизма као начина за решавање економских шокова.

Такође, Комисија је свесна да би таква ограничења могла да поремете односе са савезницима и суседима ЕУ који се ослањају на вакцине произведене у Европи.

Како су објаснили у Комисији та мера ограничења требало је да створи већу одговорност међу фармацеутским компанијама када и где да испоручују дозе.

Док су бриселски званичници задужени за слободну трговину технички задужени за овонедељне мере, две особе упознате са одлуком кажу да нема гаранције да ће победити у борби за обликовање новог механизма и ограничити га на посматрање транспарентности.

"Политика постаје све битнија и Комисија се мора борити са све бруталнијим реакцијама јавности око тога зашто Европа толико заостаје за многим земљама у јавној кампањи вакцинације. Запослени у ЕК кажу да се понавља динамика која је прошле године приморала ЕУ да ограничи извоз маски и друге заштитне опреме", пише Политико.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]