Početna strana > Hronika > Politiko: Kriza identiteta u Evropi zbog rata za vakcine
Hronika

Politiko: Kriza identiteta u Evropi zbog rata za vakcine

PDF Štampa El. pošta
sreda, 27. januar 2021.

 BRISEL - Evrokrate, zagovornici slobodne trgovine žele da izbegnu protekcionizam, međutim suočavaju se sa snažnim političkim vetrovima, piše briselski Politiko i dodaje da Evropa ima tri dana da odluči koliko će biti teška globalna borba oko ograničavanja izvoza vakcina.

Besni zbog toga što isporuke vakcina od anglo-švedskog farmaceutskog giganta AstraZeneca neće uspeti, evropski zvaničnici najavljuju mogućnost ograničenog izvoza vakcina protiv korona virusa proizvedenih u EU, dok Brisel obećava mehanizam "do kraja nedelje", međutim pitanje je kako će taj mehanizam funkcionisati.

Stručnjaci i evropski poslanici upozoravaju da bi bilo kakvo ograničenje moglo da dovede do trgovinskog rata oko nabavke vakcina, a jedna od najvećih opasnosti je da su lanci nabavke toliko isprepleteni u nekoliko zemalja, pa bi efekat ograničenja na nabavku vakcina mogao da utiče na proizvodnju.

Član trgovinskog odbora u Evropskom parlamentu Bernd Lange rekao je da su ne tako davno vakcine bile javno dobro, a da je sada stvarno počela borba za njih.

On upozorava da bi bilo koja nova mera mogla da ugrozi međunarodni kredibilitet EU.

"U SZO EU se zalaže za slobodan protok lekova protiv kovida-19. Bilo bi čudno kada bi sada uveli mere koje ograničavaju principe i uvoz", rekao je on.

Poziv na ograničenja izvoza gura trgovinsko odeljenje Evropske komisije u nezavidan položaj, jer se upravo ta institucija zalaže protiv trgovinskih ograničenja i protekcionizma kao načina za rešavanje ekonomskih šokova.

Takođe, Komisija je svesna da bi takva ograničenja mogla da poremete odnose sa saveznicima i susedima EU koji se oslanjaju na vakcine proizvedene u Evropi.

Kako su objasnili u Komisiji ta mera ograničenja trebalo je da stvori veću odgovornost među farmaceutskim kompanijama kada i gde da isporučuju doze.

Dok su briselski zvaničnici zaduženi za slobodnu trgovinu tehnički zaduženi za ovonedeljne mere, dve osobe upoznate sa odlukom kažu da nema garancije da će pobediti u borbi za oblikovanje novog mehanizma i ograničiti ga na posmatranje transparentnosti.

"Politika postaje sve bitnija i Komisija se mora boriti sa sve brutalnijim reakcijama javnosti oko toga zašto Evropa toliko zaostaje za mnogim zemljama u javnoj kampanji vakcinacije. Zaposleni u EK kažu da se ponavlja dinamika koja je prošle godine primorala EU da ograniči izvoz maski i druge zaštitne opreme", piše Politiko.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će EU priznati rusku i kinesku vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner