Хроника

"Политико": Јункерова Комисија која нестаје

Штампа
недеља, 10. фебруар 2019.

 БРИСЕЛ - До званичне предаје власти садашњег сазива Европске комисије, под председником Жан-Клодом Јункером, остало је још 10 месеци, али се неки њени чланови већ припремају за друге послове, пише "Политико".

Јункер није одлучио да се кандидује за нови, петогодишњи, мандат председника ЕК, али већина комесара није спремна да оде у пензију, наводи "Политико".

Он је 19 година служио као премијер Луксембурга, пре него што се преселио у ЕК, али је наговестио и формирање високополитичке Комисије коју ће сачињавати амбициозни политичари, који имају жељу за вишим позицијама.

Резултат је такав да, док се Јункер и његов најближи саветник Мартин Селмајр спремају да затворе десетине правних случајева и зацементирају своју заоставштину - други чланови Комисије су фокусирани на будућа дешавања у њиховим животима.

"Колеге се већ баве тиме шта је следеће, покушавајући да сазнају ко ће остати међу комесарима, ко је отишао, и покушавају да нађу добру позицију. Јункер је на крају пута. Веома је слаб због своје болести", рекао је "Политику" неименовани званичник из Комисије.

Потпредседник ЕК Марош Шефчович узео је неплаћено одсуство, како би се кандидовао за председника Словачке, док други "жонглирају" званичним дужностима док воде кампању за Европски парламент.

Поједини чланови Комисије спремају се и за послове изван Брисела, наводи "Политико".

Пјер Московиси, који је на функцији комесара за економска и финансијска питања, кандидоваће се за позицију у француском Ревизорском суду.

Комесар Гинтер Етингер ће се по писању "Политика" упутити у приватни сектор.

Шефица дипломатије Европске уније Федерика Могерини рекла је својим сарадницима да жели да настави да ради у спољним пословима, али је наговестила да ће "проширити" своје језичке способности током посете лидера Арапске лиге ове недеље.

"Можда ћу у будућности учити арапски језик", рекла је Могерини.

Потпредседници ЕК из Летоније и Естоније, Валдис Домбровскис и Андрус Ансип, најавили да ће се кандидовати са ЕП, као и румунска комесарка Корина Черту.

Очекује се да ће још комесара најавити своје кандидатуре.

Према правилима, комесари који се кандидују за послове унутар ЕУ могу да остану на својим позицијама, али не смеју да користе званичне ресурсе за своје кампање. Они који се кандидују за политичке позиције у својим земљама, као што је случај са Шефчовичем, морају да узму неплаћено одсуство.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]