Početna strana > Hronika > Politika: Zašto je Dačić vratio petokraku
Hronika

Politika: Zašto je Dačić vratio petokraku

PDF Štampa El. pošta
sreda, 17. decembar 2014.

Povratak simbola najtvrđe levice je za Gorčina Stojanovića znak konačnog raskida sa „miloševićevskim SPS-om”, a za Vladimira Kecmanovića da Dačić taj brend ne prepušta drugima, jer neoliberalni koncept doživljava fijasko.

Posle 22 godine Socijalistička partija Srbije je na 9. kongresu usvojila je novi statut i program, ali je najveće iznenađenje izazvalo povratak petokrake u partijski simbol SPS-a. Stilizovana petokraka unutar slova P zamenila je crvenu ružu, koja je svojevremeno napravila otklon od crvene zvezde Saveza komunista Srbije, iz kog je rođen SPS.

„Hvala prošlosti, mi idemo dalje”, rekao je lider SPS-a Ivica Dačić predstavljajući delegatima i javnosti novi simbol socijalista.

Kakvu političku poruku šalje vicepremijer ponovnim brisanjem istorijske prašine sa petokrake u drugoj deceniji 21. veka? Izgleda da ovaj Dačićev korak u budućnost oživljavanjem simbola oko koga se okupljao napredni radnički pokret tokom prošlog veka nije baš oduševio sagovornike „Politike”.

Joška Broz, predsednik Komunističke partije, juče nije mnogo hteo da komentariše potez SPS-a, samo je kratko poručio:.

„Ponovno uvođenje petokrake u logo Socijalističke partije Srbije ne nosi nikakvu političku poruku.”

Reditelj Gorčin Stojanović tvrdi da SPS pre nego što je Ivica Dačić postao predsednik nije isto što i SPS pre toga.

„Dačić ima političko znanje da se održi i na vlasti i u stranci i, u tom smislu, ovo je samo konačan raskid sa miloševićevskim SPS-om. Bilo kakvu simboliku dalje u tome ne bi trebalo tražiti. Poenta cele priče je da će, pretpostavljam, uslediti konačna čista miloševićevaca u stranci.”

Sociolog Vesna Pešić smatra da ta promena nema nikakvo političko značenje.

„Kakve veze SPS ima sa petokrakom? To je čisto mlataranje, pozivanje na istoriju. Može da im donese 10 ili možda 100 glasova, ali to je to. Ta promena loga SPS-a nema nikakvo značenje.”

Pisac Vladimir Kecmanović kaže da je logično da Ivica Dačić, kao vešt političar, taj brend ne prepušta drugima.

„Pošto neoliberalni koncept, koji je sve samo ne liberalan, doživljava fijasko i pošto frizirana pseudolevica na Zapadu i prozapadna pseudolevica na Istoku čekaju dečaka iz priče ’Carevo novo odelo’ da ih jednim uzvikom pošalje na klupu za rezervne igrače – pitanje je dana kada će petokraka, kao simbol autentične levice i svega dobrog i lošeg što ona sa sobom nosi, početi da zauzima prostor u političkom mejnstrimu. A da li će i kada će petokraka prestati da bude samo ’brend’, kao i da li će, ako se i kada se to desi, ta promena doneti više dobra ili više zla, to – nažalost ili na sreću – ne zavisi od nas, pa ni od Ivice Dačića”, zaključio je Kecmanović.

Za sociologa dr Nevena Cvetičanina iz Instituta društvenih nauka, novi logo koji je usvojio SPS početkom 21. veka predstavlja iznenađenje jer je reč o simbolu koji je na neki način prevaziđen.

„Vreme će pokazati da li se iza tog simbola krije dobar politički instinkt Ivice Dačića, jer izlazimo iz turbulentne tranzicije sa velikim brojem nezadovoljnih. Zvezda petokraka je simbol istorije i pomalo je neočekivano da ga je uzela partija koja pretenduje da bude socijaldemokratska i moderna. Ivica Dačić je poslao dve poruke: u retorici je ostao bliži socijaldemokratskom i reformskom pravcu, ali je na logu ostavio simbol najtvrđe levice.”

(Politika)