четвртак, 28. март 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Политика: Србија до краја августа са Светском банком треба да заврши анализу за колико би и да ли би струја могла да поскупи до краја 2018.
Хроника

Политика: Србија до краја августа са Светском банком треба да заврши анализу за колико би и да ли би струја могла да поскупи до краја 2018.

PDF Штампа Ел. пошта
среда, 08. август 2018.

 Србија би до краја августа са Светском банком требало да заврши анализу тарифа за ову годину, односно да каже за колико би и да ли би струја могла да поскупи, пише Политика.

"Прецизног одговора да ли ће струја у Србији поскупети до краја ове године још нема. Како се, међутим, чита у програму 'чуваркуће' који је наша влада потписала с Међународним монетарним фондом до краја августа би са Светском банком требало да буде 'завршена анализа тарифа за 2018. годину', односно да ли би и за колико струја могла да поскупи", наводи лист.

"Политика" подсећа да је према подацима Европског завода за статистику цена киловата у Србији је три пута мања од европског просека, где је просек у 2017. години био 0,204 евроценти, а у Србији 0,066, али и најнижа не само у региону него и у Европи.

Јефтинију струју од нас има само Украјина.

"И док у ЕПС-у не желе да коментаришу ово питање, један други формални услов из кредита Светске банке потврђује тезу о могућој новој корекцији цене, где се наводи да ће зајам за развојну политику помоћи да ЕПС приближи цене струје за гарантовано снабдевање тржишним ценама, са 64 одсто на крају 2014. године на 80 одсто на крају 2018. године", наводи Политика.

У Светској банци су потврдили да ли је тај услов обавезујући за ЕПС.

Председник Управног одбора ЕПС-а Бранко Ковачевић је за Политику рекао да ЕПС остварује профит и са садашњом ценом електричне енергије, али да то не значи да за то предузеће не би било добро да струја поскупи, али да је то у Србији и даље политичка одлука.

(Бета)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер