четвртак, 28. март 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Политика: Подаци о томе да ли је Петер Хандке икада имао држављанство СР Југославије уништени приликом НАТО агресије 1999.
Хроника

Политика: Подаци о томе да ли је Петер Хандке икада имао држављанство СР Југославије уништени приликом НАТО агресије 1999.

PDF Штампа Ел. пошта
уторак, 19. новембар 2019.

 Подаци о томе да ли је Аустријанац Петер Хандке, овогодишњи нобеловац за књижевност, икада имао држављанство СР Југославије уништени су приликом НАТО агресије 1999. године, када је бомбардована зграда Савезног министарства унутрашњих послова, сазнаје „Политика”. Чак и да су сачувани ти подаци, они су тајни, јер их штити Закон о заштити података о личности који важи у нашој земљи.

Полемике око југословенског пасоша Петера Хандкеа распламсале су се ових дана у аустријским, али и у домаћим медијима, те се због новонастале ситуације спекулише и о томе која ће се држава радовати новом нобеловцу – Аустрија или Србија. У Министарству унутрашњих послова Аустрије покренули су проверу случаја Хандкеовог пасоша, као и његовог држављанства.

Писац је реагујући на писање онлајн ревије „Интерсепт” на енглеском и португалском језику, да је 15. јуна 1999. године добио пасош СР Југославије, рекао за „Вечерње новости” да нема југословенско држављанство, и да је добио само пасош да би путовао. Портал је, између осталог навео, да је овогодишњи нобеловац за књижевност југословенски пасош добио у амбасади СРЈ у Бечу, као и да није могуће из доступних страница исправе утврдити да ли је, уз аустријско, узео и југословенско држављанство.

Случај угледног писца подсетио је на неколико јавних личности (страних држављана) који су раније добили српске пасоше и држављанства наше земље.

Познати глумац Стивен Сигал један је од последњих у низу којем је уручен српски документ. Актер акционих холивудских филмова последње дане 2015. провео је у Србији. За Нову годину наступио је у центру Београда, а појављивао се на још неким градским дешавањима. Надлежни су проценили да је то довољно да добије наш пасош.

Неколико година пре овога, манекенка и бивша супруга кошаркаша Марка Јарића, Адријана Лима, добила је српски пасош и држављанство. Тим поводом објављено је саопштење за јавност и фотографија тадашњег министра унутрашњих послова Ивице Дачића и Лиме, приликом уручења пасоша. Ипак, када су кренуле трзавице у браку познатог пара, обелодањено је да због процедуралних препрека посао око доделе пасоша никада није приведен крају, те да „Викторијин анђео” никада и није имала путну исправу Србије.

Част да добију српске пасоше припала је и бившим кошаркашима Црвене звезде Демаркусу Нелсону и Чарлсу Џенкинсу, а од септембра 2010. године нашом путном исправом могао се похвалити и бразилски фудбалер Клеверсон Габријел Кордова, познат као Клео.

Француски држављанин Арно Гујон који је чувен по хуманитарном раду и помоћи које је односио на Косово имао је много веће перипетије на путу до пасоша. Ни то што је десет година имао хуманитарну организацију „Солидарност за Косово” и што је ожењен Српкињом није му олакшало.

Требало му је много више времена, али од маја 2015. и он поседује српски пасош. Мухамед Дахлан, бивши шеф палестинске тајне службе и некадашњи лидер покрета Фатах, држављанин је Србије од јануара 2015, а Сергеј Курченк, украјински трговац гасом, добио је српски пасош у новембру 2014.

Тимоти Џон Бајфорд, редитељ дечјих серија „Невен” и „Полетарац”, на српску путну исправу чекао је невероватне 33 године. Све то време живео је у Београду.

Проверава се Хандкеово аустријско држављанство

Пошто Аустрија законски не дозвољава двојно држављанство, изузев у изузетним случајевима, власти су покренуле поступак провере да ли је овогодишњи нобеловац за књижевност Петер Хандке изгубио аустријско држављанство пошто је 1999. прихватио пасош СР Југославије.

Председник аустријске покрајине Корушка Петер Кајзер наложио је покрајинској дирекцији да под хитно провери чињенично стање, потврђено је аустријској агенцији АПА. Корушка је покрајина у којој је Хандке био пријављен пред пресељење у Француску, па је она надлежна за питање држављанства.

И Министарство унутрашњих послова Аустрије је саопштило да ће анализирати да ли је Хандке преузимањем пасоша СРЈ изгубио аустријско држављанство. Према важећем закону у Аустрији, свако ко добровољно стекне страно држављанство углавном губи аустријско.

Одобрење задржавања мора се извршити пре подношења захтева за страно држављанство, у противном долази до губитка аустријског држављанства.

Задржавање аустријског држављанства одобрава се уколико је то у интересу Републике Аустрије или је оправдано неким разлогом вредним разматрања, ако је стечено рођењем или у случају малолетних особа уколико је у најбољем интересу детета.

Хандке је за двојно држављанство морао добити одобрење аустријских власти, након што би, пре преузимања пасоша СРЈ, поднео писани захтев у Корушкој. Књижевник тај захтев, како истичу у одељењу за држављанство корушке владе – није никада поднео. (Б. М.)

(Политика)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер