Početna strana > Hronika > Politika: Kako je Brisel hteo da zabrani Božić
Hronika

Politika: Kako je Brisel hteo da zabrani Božić

PDF Štampa El. pošta
utorak, 07. decembar 2021.

Papa Franja užasnut predlogom podseća da su mnoge diktature u istoriji, od komunista i nacista pokušale da to učine, to je svojstveno razvodnjenom sekularizmu i osuđeno je na neuspeh.

„Ne slavi svako hrišćanske praznike. Takve rečenice mogu biti stresne, zato treba govoriti „praznično vreme“. Reč „Božić” ne treba koristiti ni u jednom kontekstu. Umesto izraza „krsno ime“ treba koristiti neutralno „prvo ime“. Ne preporučuje se oslovljavanje sa „dame i gospodo“ i „gospođa“ ili „gospođica“ zbog rodne korektnosti." Ovo su samo neke od preporuka  iz dokumenta, odnosno priručnika, evropske komesarke za ravnopravnost Helene Dali, koje su obelodanjene baš uoči blagdana rimokatoličkog i pravoslavnog Božića.

Ovaj predlog izazvao je bujicu reakcija u Evropi, a sam papa Franja rekao je da je „užasnut ovakvim predlogom”. Pod salvom kritika Brisel je bio prinuđen da hitno povuče materijal od 30 stranica pod nazivom „Uputstva za inkluzivnu komunikaciju". Kao obrazloženje navedeno je da bi ova uputstva trebalo da posluže „da se od EU stvori unija jednakosti”, ali i da se stvori polno, verski i rasno neutralni jezik.

Dokument je, nakon što je u izvodima objavljen u italijanskom listu „Đornale“, izazvao lavinu negativnih reakcija, pa je povučen „na doradu”. Oštro ga je kritikovao i Vatikan, ocenjujući ga za pokušaj da se ponište hrišćanski koreni Evrope, a u nekim britanskim medijima pojavili su se naslovi kako EU „zabranjuje Božić i ime Marija“. Papa Franja je, reagujući na preporuku evropskih zvaničnika da se izraz „Božić“ ukine, rekao da su mnoge diktature u istoriji to pokušale da učine. „Setite se Napoleona: još od tog doba. Setite se nacističke, komunističke diktature. To je svojstveno razvodnjenom sekularizmu i osuđeno je na neuspeh“, rekao je papa Franja novinarima prilikom povratka iz Grčke u Vatikan. On je dodao da Evropska unija mora da se vrati idealima otaca utemeljitelja.

„To su bili ideali jedinstva, veličine, i opreza da ne krene putem ideološke kolonizacije. To bi moglo završiti podelom među zemljama i biti uzrok propasti Evropske unije. Evropska unija mora poštovati svaku državu i njen unutrašnji sistem, raznolikost zemalja, a ne da želi da ih učini jednolikima. Mislim da to neće učiniti, to joj nije namera, ali tu valja biti na oprezu“, rekao je papa.

Svaka zemlja ima svoju posebnost, ali svaka je otvorena za druge. Suverenost Evropske unije je suverenost braće u jedinstvu u kojoj se poštuje individualnost svake zemlje. I treba budno paziti da ne postane nosilac ideološke kolonizacije. Zato je pitanje Božića anahronizam“, zaključio je papa.

(Politika)