Хроника

Полемика Марка Јакшића и Оливера Јовановића око Унмика и Еулекса

Штампа
среда, 26. август 2009.

Скупштине Заједница општина Косова и Метохије ће на сутрашњој седници донети одлуку о потписивању петиције за одлазак Еулекса из јужне српске покрајине, најављује за „Политику” Марко Јакшић, потпредседник скупштине. Планирано је да се петиција са потписима проследи влади, скупштини и председнику Србије. Јакшић тврди да би у случају одласка Еулекса њихов посао обављао Унмик који данас има 500 припадника.

Оливер Ивановић, државни секретар у Министарству за КиМ, сматра да је реч о „чисто политичкој акцији“ опозиционих партија који злоупотребљавају Косово за критику владе. „И ја бих волео да Унмик остане, али се он стално смањује. Унмик је почео са преобликовањем вољом Савета безбедности и наше мишљење то не може да промени. Свесни смо ризика са Еулексом, али Унмик нема утицај на безбедносне структуре. Са њим бисмо добили добре слушаоце, али они не могу ефикасно да делују. Унмик је у потпуности препустио Еулексу полицију, судство и царину, а уосталом и сам Унмик није био нешто посебно ефикасан”, каже Ивановић за „Политику”.

Одговарајући на питање колико је реалан њихов захтев за одлазак Еулекса с обзиром на то да је Еулекс дошао уз сагласност актуелне власти, Јакшић каже да је на њима да покушају да нешто учине, а како ће држава да поступи остаје на њој.

(Политика)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]