Početna strana > Hronika > Polemika Marka Jakšića i Olivera Jovanovića oko Unmika i Euleksa
Hronika

Polemika Marka Jakšića i Olivera Jovanovića oko Unmika i Euleksa

PDF Štampa El. pošta
sreda, 26. avgust 2009.

Skupštine Zajednica opština Kosova i Metohije će na sutrašnjoj sednici doneti odluku o potpisivanju peticije za odlazak Euleksa iz južne srpske pokrajine, najavljuje za „Politiku” Marko Jakšić, potpredsednik skupštine. Planirano je da se peticija sa potpisima prosledi vladi, skupštini i predsedniku Srbije. Jakšić tvrdi da bi u slučaju odlaska Euleksa njihov posao obavljao Unmik koji danas ima 500 pripadnika.

Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za KiM, smatra da je reč o „čisto političkoj akciji“ opozicionih partija koji zloupotrebljavaju Kosovo za kritiku vlade. „I ja bih voleo da Unmik ostane, ali se on stalno smanjuje. Unmik je počeo sa preoblikovanjem voljom Saveta bezbednosti i naše mišljenje to ne može da promeni. Svesni smo rizika sa Euleksom, ali Unmik nema uticaj na bezbednosne strukture. Sa njim bismo dobili dobre slušaoce, ali oni ne mogu efikasno da deluju. Unmik je u potpunosti prepustio Euleksu policiju, sudstvo i carinu, a uostalom i sam Unmik nije bio nešto posebno efikasan”, kaže Ivanović za „Politiku”.

Odgovarajući na pitanje koliko je realan njihov zahtev za odlazak Euleksa s obzirom na to da je Euleks došao uz saglasnost aktuelne vlasti, Jakšić kaže da je na njima da pokušaju da nešto učine, a kako će država da postupi ostaje na njoj.

(Politika)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će EU priznati rusku i kinesku vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner