Početna strana > Hronika > Pokret "1 od 5 miliona": Savez za Srbiju da ne prima bivše članove SNS u svoje redove, tako bismo imali samo „prepakivanje" i tako se ne menja sistem
Hronika

Pokret "1 od 5 miliona": Savez za Srbiju da ne prima bivše članove SNS u svoje redove, tako bismo imali samo „prepakivanje" i tako se ne menja sistem

PDF Štampa El. pošta
subota, 23. maj 2020.

Pokret "1 od 5 miliona" ocenio je da Savez za Srbiju (SzS) i druge opozicione organizacije ne bi u svoje redove trebalo da primaju kompromitovane bivše članove vladajuće stranke, a da bi u suprotnom lustracija koju bi sprovodili "vrlo verovatno bila selektivna i ne bi se odnosila na one koji bi uspeli na vreme da prebegnu".

Predstavnici pokreta su pozdravili kreiranje "Bele knjige" o korupciji u Beogradu, ali i postavili pitanje da li će se iz nje izbrisati biografije onih koji su članstvo u vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS) "zamenili za pristupnicu (SzS)".

"Da li su ispitane biografije onih bivših kadrova SNS-a koji su, videvši da im brod tone, pohrlili u stranke sadašnje opozicije? Sigurno da ima i tu poštenih ljudi, ali razdvaja li se žito od kukolja? Tako bismo imali samo 'prepakivanje'. Kao što je posle pada Demokratske stranke sa vlasti SNS postala sigurna kuća za razne Vesiće i Trivanke, tako bi i neka nova vlast otvorila svoja vrata za pranje biografija raznih Belića, Soča i njima sličnih. Ponavljamo, tako se ne menja sistem", navodi se u saopštenju.

Pokret "1 od 5 miliona" je, kako se navodi, "postavio pitanje i o vremenskom opsegu "bele knjige", s obzirom da je potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović rekao da će ona biti "osnova za utvrdjivanje krivične odgovornosti gradskih funkcionera u prethodnih šest godina".

"Zašto za samo poslednjih šest godina? Zašto ne i ranije? Da li je to onda replika naprednjačke prakse, koja je, pak, replika njenih prethodnika, po principu 'kažnjavamo samo one koji nisu naši i koji nisu iz našeg vremena'? Da li je to pravda postala selektivna?", dodaje se u saopštenju.

"1 od 5 miliona" traži od Vučića da ne pravi miting u Vranju

Pokret "1 od 5 miliona" zahteva od predsednika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića da obustavi pripreme za najavljeno "spontano okupljanje" više hiljada ljudi 30. maja u Vranju, novom žarištu koronavirusa, kojim Vučić planira da označi početak svoje predizborne kampanje.

Pokret tvrdi da SNS za okupljanje u Vranju planira, kao i do sada, da autobusima dovozi ljude iz drugih gradova. Oni su ocenili da je opasno što svoje mitingovanje režim zakazuje baš u Vranju, koje poslednjih dana važi za žarište koronavirusa.

"Već smo videli na primeru Valjeva kako izgleda takvo režimsko poigravanje ljudskim životima, kada je na početku epidemije Vučić doveo "spontano okupljene" da mu aplaudiraju ispred Krušika, a potom je ovaj grad postao srpski Vuhan", navodi u saopštenju Pokret "1 od 5 miliona" i pita ko će biti kriv ako nakon Vučićevog mitingovanja dođe do još većeg skoka broja novozaraženih ne samo u Vranju, već i u celoj Srbiji.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner