Хроника

Подгорица: Поводом обележавања 13 година од проглашења независности Црне Горе, под слоганом "За независност од коверти" одржан протест покрета "Одупри се"

Штампа
уторак, 21. мај 2019.

Протест грађана у организацији покрета "Одупри се" одржан је испред Скупштине Црне Горе. Протест се одржао под слоганом "За независност од коверти".

Одржан је на дан када Црна Гора обележава 13 година од проглашења незавности неколико десетина метара даље од главног градског трга где се вечерас одржава музички програм у организацији Главног града и Министарства културе.

Грађански активиста Омер Шаркић, рекао је да покрет "Одурпи се" не жели никакво насиље, већ да ће власт сменити мирно и демократски.

"Протест ће трајати, биће ово маратон. Власт у Црној Гори неће сменити ни Брисел, ни Вашингтон, ни Москва, него ми", истакао је Шаркић.

Један од организатора покрета "Одупри се" Дејан Пејовић рекао је да их је један циљ окупио.

"Да кажемо доста је. Окупилили смо велики број мајки, раднике, студенте. Можда се нисмо снашли још, али ове лекције се уче у ходу. Организатори сами носе мету на свом челу. Свих 39 посланика је потписало да ће стајати уз вас, и подржати вас. То подразумева да нема аранжмана са ДПС-ом, а СДП је прва пала на которском испиту", истакао је он.

Представник Студентске иницијативе Милован Марковић рекао је да је Црна Гора већ 30 година приватна својина једне породице и да "ову Црну Гору не можемо сматрати независном".

Покрет Одупри се настао је на таласу грађанског незадовољства иницираног афером "Коверта" о нелегалном финансирању владајуће Демократске партије социјалиста, коју је отворио одбегли бизнисмен Душко Кнежевић. Они од почетка године повремено организују протесте.

Тај покрет се, међутим, у међувремену оградио од Кнежевића за којег сматрају да не може предводити промене, јер је, како наводе, био тајкун близак власти. Кнежевић је основао други покрет "До слободе", који је организовао један протест грађана.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]