Početna strana > Hronika > Podgorica: Povodom obeležavanja 13 godina od proglašenja nezavisnosti Crne Gore, pod sloganom "Za nezavisnost od koverti" održan protest pokreta "Odupri se"
Hronika

Podgorica: Povodom obeležavanja 13 godina od proglašenja nezavisnosti Crne Gore, pod sloganom "Za nezavisnost od koverti" održan protest pokreta "Odupri se"

PDF Štampa El. pošta
utorak, 21. maj 2019.

Protest građana u organizaciji pokreta "Odupri se" održan je ispred Skupštine Crne Gore. Protest se održao pod sloganom "Za nezavisnost od koverti".

Održan je na dan kada Crna Gora obeležava 13 godina od proglašenja nezavnosti nekoliko desetina metara dalje od glavnog gradskog trga gde se večeras održava muzički program u organizaciji Glavnog grada i Ministarstva kulture.

Građanski aktivista Omer Šarkić, rekao je da pokret "Odurpi se" ne želi nikakvo nasilje, već da će vlast smeniti mirno i demokratski.

"Protest će trajati, biće ovo maraton. Vlast u Crnoj Gori neće smeniti ni Brisel, ni Vašington, ni Moskva, nego mi", istakao je Šarkić.

Jedan od organizatora pokreta "Odupri se" Dejan Pejović rekao je da ih je jedan cilj okupio.

"Da kažemo dosta je. Okupilili smo veliki broj majki, radnike, studente. Možda se nismo snašli još, ali ove lekcije se uče u hodu. Organizatori sami nose metu na svom čelu. Svih 39 poslanika je potpisalo da će stajati uz vas, i podržati vas. To podrazumeva da nema aranžmana sa DPS-om, a SDP je prva pala na kotorskom ispitu", istakao je on.

Predstavnik Studentske inicijative Milovan Marković rekao je da je Crna Gora već 30 godina privatna svojina jedne porodice i da "ovu Crnu Goru ne možemo smatrati nezavisnom".

Pokret Odupri se nastao je na talasu građanskog nezadovoljstva iniciranog aferom "Koverta" o nelegalnom finansiranju vladajuće Demokratske partije socijalista, koju je otvorio odbegli biznismen Duško Knežević. Oni od početka godine povremeno organizuju proteste.

Taj pokret se, međutim, u međuvremenu ogradio od Kneževića za kojeg smatraju da ne može predvoditi promene, jer je, kako navode, bio tajkun blizak vlasti. Knežević je osnovao drugi pokret "Do slobode", koji je organizovao jedan protest građana.

(Beta)