среда, 24. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Подгорица: Почело испитивање о оцени законитости оптужнице за планирање "теорористичких напада" на дан парламентарних избора 2016; Братислав Дикић негирао било какву умешаност
Хроника

Подгорица: Почело испитивање о оцени законитости оптужнице за планирање "теорористичких напада" на дан парламентарних избора 2016; Братислав Дикић негирао било какву умешаност

PDF Штампа Ел. пошта
среда, 24. мај 2017.

 Подгорица -- Вишем суду у Подгорици почело испитивање о оцени законитости оптужнице за планирање теорористичких напада у Црној Гори на дан парламентарних избора 2016.

Рочишту, које је требало да буде одржано 5. маја на захтев одбране окривљених одложено је како би се они упознали са обимним садржајем списа предмета. Око Вишег суда јутрос су уочљиво повећане безбедносне мере, а око објекта су распоређени прпадници полиције са дугим цевима, пренела је РТЦГ.

Осумњичени, који се налазе у истражном притвору доведени су на суђење, док се лидери Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић не налазе у судници, већ су ту само њихови адвокати.

Оптужни акт против осумњичених има 129 страна, предложено је саслушање 11 сведока, а у тај документ уврштено је и већ девет правоснажних пресуда.

Тужилаштво је најавило да ће током судског поступка презентовати чак 118 материјалних доказа и преслушавање 33 телефонска разговора снимљена мерама тајног надзора.

Оптужницом Специјалног тужилаштва обухваћена су двојица руских држављана, Едуард Шишмаков и Владимир Попов, држављани Србије Милош Јовановић, Немања Ристић, Предраг Богићевић, Братислав Дикић, Кристина Христић, Бранка Милић, Милан Душић, Драган Максић, Србољуб Ђорђевић.

Оптужницим су обухваћна и тројица црногорских држављана - лидери Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић, као и Михаило Чађеновић, службени возач ДФ-а.

Према оптужници тужилаштва, 16. октобра прошле године у Црној Гори је спречен државни удар. Према наводима тужиоца Миливоја Катнића, у ноћи одржавања парламентарних избора било је планирано да дође до упада у Скупштину, као и да се ухапси и ликвидира бивши премијер Мило Ђукановић.

Група држављана Србије окривљених за наводни покушај државног удара у Црној Гори, међу којиима је и пензионисани командант Жандармерије Србије Братислав Дикић, негирала је пред судом у Подгорици било какву умешаност у осујећену заверу.

"Ја сам жртва и производ оптужнице... Нисам прирпемао, нити покушао да извршим, нити извршио то што ми се ставља на терет", казао је пред судом видно узнемирени Дикић, који је у притвору скоро осам месеци. 

Он је негирао да познаје било кога из опозиционог Демократског фронта и тврдио да није имао никакву комуникацију с челницима опозиционог савеза, а такође оптуженима за наводну заверу чији је циљ био спречавање Црне Гпре да уђе у НАТО. 

(Танјуг-Бета)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер