Početna strana > Hronika > Pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, u Blajburgu održano "odavanje pošte pripadnicima ustaških formacija ubijenih na tom području"
Hronika

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, u Blajburgu održano "odavanje pošte pripadnicima ustaških formacija ubijenih na tom području"

PDF Štampa El. pošta
subota, 18. maj 2019.

 U Blajburgu, u Austriji danas je održano 74. po redu odavanje pošte pripadnicima ustaških formacija ubijenih na području tog mesta.

Hrvatski "Večernji list" navodi da je na centralnoj komemoraciji koju organizuje takozvani Počasni blajburški vod, a pokrovitelj je Hrvatski sabor, počelo okupljanje.

Navodi se da "stižu brojni autobusi" i da su "na terenu i brojni policajci koji prate celu situaciju". Istovremeno je počeo i protest antifašista u Blajburgu.

Navodi se da se učesnici demonstracija protiv komemoracije kreću u pratnji austrijske policije, koja je rasporedila oko 450 pripadnika na skupu.

Na početku kolone nalazi se traktor na kojem je postavljena zastava bivše Jugoslavije.

Policijsko vozilo zvučnom porukom obavestilo je demonstrante da su pod videonadzorom.

Predstavnici "Radničke fronte" poručili su na protestu da su "došli da pokažu da su neke izjave nedopustive, da se radi o opasnom zločinu".

Hrvatski Index.hr navodi da na "na Blajburgu danas neće biti nikoga od troje vodećih ljudi u zemlji", pošto je "(predsednica Hrvatske) Kolinda (Grabar-Kitarović) po svom običaju Blajburg obišla još pre nekoliko dana, prekjuče se tamo pred spomenikom poginulim ustašama poklonio (predsedavajući Sabora Gordan) Jandroković, a (premijer Andrej) Plenković će na Blajburg poslati izaslanika".

Navodi se da će u ime hrvatske vlade na komemoraciji danas biti samo ministri Lovro Kuščević i Tomo Medved.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će crnogogorski „Zakon o slobodi veroispovesti“ biti povučen?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner