Početna strana > Hronika > Završen sastanak Vladimira Putina i Kim DŽong Una; Kim: Nadam se da će sastanak pomoći da se poboljša situacija na Korejskom poluostrvu
Hronika

Završen sastanak Vladimira Putina i Kim DŽong Una; Kim: Nadam se da će sastanak pomoći da se poboljša situacija na Korejskom poluostrvu

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 25. april 2019.

VLADIVOSTOK - Sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina i severnokorejskog lidera Kim DŽong Una u Vladivostoku trajao je skoro dva sata, što je više nego dvostruko više od protokolom predviđenih 50 minuta.

Razgovor je održan u četiri oka iza zatvorenih vrata u jednoj od prostorija na Saveznom univerzitetu u tom gradu na ruskom Dalekom istoku, prenosi Tas s.

Ruski predsednik je zjavio da je razgovor u četiri oka sa severnokorejskim liderom Kim DŽong Unom u Vladivostoku bio temeljan.

Kako je rekao, s Kimom je razgovarao o bilateralnim odnosima, trenutnoj situaciji i perspektivama njihovog razvoja, prenosi Tas s.

"Razgovarali smo o situaciji na Korejskom poluostrvu i razmenili mišljenja o merama koje bi trebalo preduzeti kako bi se situacija poboljšala", rekao je Putin.

Kim je rekao da je njegov dijalog s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, koji je započeo bio konstruktivan, i dalje biti takav.

"Nadam se da će se naši pregovori nastaviti u istom smeru, kao plodni i konstruktivni", rekao je Kim.

U toku je sastanak delegacija dve države koji se odvija na Saveznom univerzitetu u Vladivostoku, na krajnjem istoku Rusije.

Ovo je prva Kimova poseta Rusiji i njegov prvi susret s Putinom.

Kim:Nadam se da će sastanak pomoći da se poboljša situacija na Korejskom poluostrvu

Severnokorejski lider Kim DŽong Un izjavio je danas da se nada da će sastanak s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom pomoći da se poboljša situacija na Korejskom poluostrvu.

"Stanje na Korejskom poluostrvu je od velikog značaja za celu međunarodnu zajednicu. Nadam se da će naši razgovori biti važni za zajedničku ocenu situacije", rekao je Kim na početku susreta, prenosi Tas s.

Kim je, obraćajući se Putinu, rekao da se nada i da će današnji sastanak biti koristan za produbljivanje i razvijanje tradicionalno prijateljskih odnosa dve zemlje.

Istovremeno, on je zahvalio Putinu na organizaciji sastanka i na pobedu na predsedničkim izborima 2018. godine, nakon kojih je, kako je rekao, "nastavio uspešan rad na izgradnji snažne Rusije".

 

  Ruski predsednik Vladimir Putin je na susretu sa severnokorejskim liderom Kim DŽong Unom izrazio spremnost Rusije da "podrži pozitivne tendencije" na Korejskom poluostrvu.
"Siguran sam da će nam vaša današnja poseta Rusiji pomoći da bolje razumemo kako možemo da rešimo situaciju na Korejskom poluostrvu, i šta Rusija može da uradi da podrži aktuelna pozitivna nastojanja", rekao je Putin na početku samita sa Kimom u Vladivostoku.

On je rekao da na bilateralnom planu ima dosta doga da se uradi da bi se razvili ekonomski odnosi dve zemlje. 

Ruski predsednik je dodao da podržava napore severnokorejskog lidera da normalizuje odnose Severne Koreje i SAD. 

Kim DŽong Un je izjavio da želi da razvije "istorijske" veze sa Rusijom, u cilju jednog "stabilnijeg i solidnijeg odnosa". 

"Mislim da će ovaj sastanak biti vrlo koristan za razvoj istorijskih veza dve zemlje, koje imaju dugogodišnje prijateljstvo, u cilju stabilnijeg i solidnijeg odnosa", rekao je Kim. 

On izrazio očekivanje da će po pitanju situacije na Korejskom poluostrvu imati "konstruktivan dijalog" sa Putnom kome je čestitao na "izgradnji snažne Rusije". 

Severnokorejski vođa Kim DŽong Un stigao je juče vozom u Vladivostok, na ruskom Dalekom istoku, na prvi samit sa Vladimirom Putinom.

(Tanjug)