Хроника

Петер Стано: Према споразумима из дијалога о слободи кретања из 2011. и 2016. године, Косово има право да постепено укине КМ таблице

Штампа
петак, 01. јул 2022.

 Портпарол ЕУ Петер Стано каже да је Брисел раније ове недеље "био обавештен, али не и консултован" о плановима власти у Приштини које се односе на регистарске таблице и слободу кретања на територији КиМ, а о чему је специјалн представник Мирослав Лајчак разговаро и са председником Србије Александром Вучићем.

У писаној изјави за Танјуг портпарол ЕУ је рекаода "према споразумима из дијалога о слободи кретања из 2011. и 2016. године, Косово има право да постепено укине КМ таблице".

"Споразуми су јасни да се на Косову користе само таблице које издаје Косово", наводи Стано .

Додаје да је "важно да се за имплементацију овог плана да довољно времена", те да се он "припрема и спроводи уз блиске консултације са грађанима и у складу са добром европском праксом".

"Слобода кретања је камен темељац Европске уније. Очекујемо да и Косово и Србија промовишу слободу кретања у региону и да делују конструктивно у том погледу и да не постављају било какве неразумне препреке које би ограничавале слободу кретања", поручио је Стано.

Стано је у име ЕУ поновио позив "обема странама" да користе дијалог који води ЕУ као платформу за решавање свих отворених питања, укључујући и она у вези са слободом кретања и регистарским таблицама.

"ЕУ очекује да и Косово и Србија негују окружење погодно за помирење, регионалну стабилност и сарадњу у корист својих грађана. Ово је кључно за постизање свеобухватног правно обавезујућег споразума о нормализацији њихових односа, на шта би стране сада требало да се у потпуности фокусирају", закључује Стано у изјави за Танјуг.

(РТС)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]