Хроника

Петер Сијарто: Мађарска шаље додатних 100 војника на Косово, у саставу Кфора имаће скоро 500 припадника

Штампа
понедељак, 09. децембар 2019.

 Мађарска намерава да са додатних 100 војника повећа војно присуство на Косово и Метохију, тако да ће у саставу Кфора бројати скоро 500 припадника.

Повећање броја војника у саставу те међународне војне мисије на Космету недавно је најавио мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

Сијарто је, у изјави за мађарске медије на маргинама самита НАТО у Лондону, на којем је обележено 70 година постојања Алијасе, рекао и да ће Мађарска упутити и у Авганистан додатних 80 војника да би се „борили против ширења екстремистичких идеологија и насиља у региону”.

Мађарска ће и даље подржавати националну безбедност и одбрамбене снаге у Авганистану са пола милиона америчких долара годишње у наредне четири године, рекао је Сијарто, пренела је мађарска агенција МТИ.

Сијарто је том приликом назвао НАТО најуспешнијом одбрамбеном алијансом на свету и истакао важност њеног очувања, посебно сада када, како је указао, терористи постављају нове изазове усвајајући нове технологије.

Он је напоменуо и да је илегална имиграција, посебно на Западном Балкану, поново у порасту.

То повећава претњу коју представљају терористичке организације, рекао је Сијарто.

Према његовим речима, таласи неконтролисане илегалне миграције пружа терористичким организацијама прилику да шире екстремистичке идеологије широм света, преноси Танјуг.

(Политика)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]