Početna strana > Hronika > Peter Sijarto: Mađarska mora da bude spremna na ozbiljne napade EU, jer Brisel i liberalna propagandna mašina koriste sve vrste ucena protiv Budimpešte
Hronika

Peter Sijarto: Mađarska mora da bude spremna na ozbiljne napade EU, jer Brisel i liberalna propagandna mašina koriste sve vrste ucena protiv Budimpešte

PDF Štampa El. pošta
petak, 09. decembar 2022.

Mađarska mora da bude spremna na ozbiljne napade Evropske unije jer "Brisel i liberalna propagandna mašina" nisu selektivni u svojim sredstvima i koriste sve vrste ucena protiv Budimpešte, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Ministar je istakao da u proteklih 12 godina antikrizna politika Budimpešte nikada nije bila "mejnstrim" EU, "ali je uvek bila uspešna". Mađarska je podigla ograde na južnoj granici kada je trebalo da prihvati migrante, da kupi vakcine protiv kovida od Rusije i Kine kada je EU čekala vakcine zapadne proizvodnje, a sada se zalaže za mirno rešavanje sukoba u Ukrajini, rekao je Sijarto.

"Trenutno praktično ne postoji nijedna vrsta ucene kojoj Brisel nije pribegao. Uvek smo bili napadani, žestoko napadani, ali smo na kraju uvek bili u pravu. Sada moramo da se pripremimo za buduće ozbiljne napade. Brisel i međunarodna liberalna propagandna mašina očigledno neće birati sredstva. Uslediće novčana ucena, politička ucena, širenje laži i neistina", rekao je Sijarto na Forumu građanske solidarnosti.

Mađarski ministar je ponovio da je cilj Budimpešte da izbegne recesiju u trenutku kada je "u Evropi nastala energetska kriza neviđenih razmera", prenosi "Sputnik internešenel".

EU je u januaru 2021. uveo mehanizam zaštite fondova EU od država članica koje ne podržavaju na adekvatan način vladavinu prava po kriterijumu Brisela. Funkcioniše tako što uskraćuje sredstva EU državama "prestupnicama". Mađarska je prva članica koja je prekršila ovaj mehanizam.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je 24. novembra da je Budimpešta ispunila čitavu listu zahteva dogovorenih sa Evropskom komisijom. Premijer je očekivao da će na sednici Komisije 30. novembra biti doneta odluka da se mađarski deo odmrzne iz fondova EU. Generalno, zahtevi Evropske komisije odnosili su se na mere za borbu protiv korupcije, povećanje transparentnosti javnih nabavki i jačanje nezavisnosti pravosudnog sistema.

Komisija je 30. novembra odlučila da zadrži svoj prvobitni predlog od 18. septembra da zamrzne 7,5 milijardi evra iz budžeta EU za Mađarsku dok Budimpešta ne ispuni sve uslove. Sada odluku Komisije mora da odobri Savet zemalja EU kvalifikovanom većinom.

Orban je početkom decembra rekao da EK nastavlja da blokira sredstva EU dodeljena Mađarskoj kako bi uticala na poziciju zemlje po pitanju migracija, seksualnog obrazovanja i sankcija prema Rusiji, ali je naglasio da Budimpešta nema nameru da menja svoj stav.

(RT)