Хроника

Петар Петковић о споразуму о енергетици: Нисмо предали Валач, отворили смо врата за ЗСО

Штампа
уторак, 21. јун 2022.

Српска страна је не само натерала Приштину да разговара, већ и да се договара о многим важним питањима за живот Срба на Северу, овако је данашњи споразум о енергетици протумачио главни преговарач у дијалогу са Приштином, и први човек Владе Србије за питања Косова и Метохије. Тврди да Север „има самосталност“ у снабдевању електричном енергијом.

„Након овог договора, отворен је пут за разговор о формирању Заједнице српских општина. Договором смо сачували мир и стабилност, успели смо да осигурамо нормално снабдевање потрошача електричном енергијом. Електросевер ће у потпуности бити оперативан за снабдевање електричном енергијом потрошача на северу“, поручио је Петар Петковић из Брисела.

У Бриселу је данас одржана нова рунда дијалога Београда и Приштине на техничком нивоу уз посредство ЕУ, на којој је и најављено да се очекује „финализација мапе пута за струју“ и питање несталих.

Већ у преподневним сатима, специјални изасланик ЕУ за дијалог, Мирослав Лајчак, саопштио је путем Твитера да је споразум постигнут и да се састоји од 9 тачака, од којих је прва та да ће Регулаторна канцеларија за енергетику (РУЕ) издати лиценцу Електросеверу.

Осим тога, према споразуму који је објавио Лајчак, у року од седам дана Електросевер ће КЕДС-у и КОСТТ-у доставити податке о потрошачима, а у року од 30 дана КЕДС и КОСТТ имаће приступ Валачу.

Исто је потврдио после ових састанака и Бисљими, а након њега и српски преговарач, Петар Петковић.

„Имајући у виду да је Приштина годинама одбијала да разговара о енергетици и о важним деловима споразума, ми смо данас дошли до тога. Не само да смо натерали Приштину да разговара, већ и да се договоримо о многим важним питањима за живот наших људи на северу КиМ“, казао је Петковић.

Север „има самосталност“

Мапа пута, како је објаснио, представља сет корака, рокова и одговорности једне и друге стране који почињу да теку оног тренутка када Електросевер добије лиценцу за снабдевање.

„Оно што је посебно важно, Електросевер је добио и дистрибутивне услуге, то је важно и на томе смо инсистирали током свих ових састанака у Бриселу, а Приштина је то одбијала да да Електросеверу“, додао је.

Електросевер ће самим тим, како тврди, моћи да пружа важне услуге, попут издавања рачуна, наплата, одржавање мреже и физичко прикључивање потрошача.

„То је много важно јер имамо самосталност у снабдевању електричном енергијом на северу КиМ. Решићемо и бројна питања многих рестрикција које трају годинама уназад, слаб напон електричне енергије и обнову инфраструктуре јер због њене дотрајалости део струје није ни стизао до одређених потрошача“, истакао је Петковић.

Уз опаску да ће „бити разних интерпретација онога што смо овде договорили“, тврди да ће он рећи оно што јесте истина и оно како ће се ствари одвијати у наредном периоду.

Након издавања лиценце, како прецизира, треба да уследи потписивање споразума са КОСТТ-ом и КЕДС-ом и други комерцијални споразум са КЕДС-ом који потписује Електросевер.

Такође, следи давање ЕИЦ кода Електросеверу, што, како наглашава, значи да ће Електросевер у потпуности бити оперативан за снабдевање електричном енергијом потрошача на северу.

Уједно, Петковић тврди да се неће плаћати дугови неплаћене струје уназад „како су покушавали да застраше грађане“.

„Чули смо да су у Приштини покушавали да застраше грађане претећи им да ће морати да плаћају некакве дугове за струју. Све правне обавезе за сваког потрошача на северу КиМ почињу да теку од оног тренутка када потпишу уговор са Електросевером. Нико пре тога не може ништа да наплати никоме на северу КиМ“, каже.

Како истиче, са снабдевањем, са дистрибутивним услугама и „чињеницом да ће из централне Србије поново моћи да тече енергија у правцу севера КиМ, имаћемо заокружен систем снабдевања севера“.

Петковић је ово казао пошто је пре две године Север Косова, издвојен из контролне области Електромрежа Србије и прикључен енергетском блоку Албаније и Косова.

„У самој мапи пута, на крају, спомиње се и то, да ће се у потпуности поштовати споразуми из 2013. и 2015. године. Чини ми се да смо овом мапом пута, као и разговорима које смо имали са КЕДС-ом, додатно појачали те енергетске споразуме, те са правом могу да кажем да смо направили добар договор, али то не говорим са еуфоријом јер нам престоји период имплементације“, додаје Петковић.

Каже да ће он лично са својим сарадницима, са људима из ЕПС-а и Министарства енергетике Србије, пратити имплементацију ове мапе и бити присутан на терену.

Приштина без аргумената да насилно упада у Валач

„Наши људи могу да буду мирни, да буду спокојни, јер Приштина више нема никакав аргумент да ће да упада у Валач и насилно да заузима ту важну трафо станицу, да ће да прави насиље на северу, да ће да искључује цео север. Ништа од тога више није могуће. Електросевер је тај који ће бити задужен за снабдевање електричном енергијом“, поручио је Петковић.

Нисмо предали Валач

Гаранције да ће Електросевер трајно бити у Валачу, и да ће за сваку поправку бити присутан, Петковић је добио од Лајчака.

„Ја овде имам још и два писма. Она представљају пакет договора о енергетици. Реч је о првом писму, односно гаранцији господина Лајчака као представника за дијалог Београда и Приштине у коме јасно стоји да ће Електросевер трајно бити присутан у Валачу и да ће свака активност када говоримо било о поправци мреже на Северу КиМ или било каквој другој активности са КЕДС-ом и КОСТТ-ом, те активности ће бити могуће уз присуство али и претходну сагласност Електросевера“, истиче.

„То је много важно да наши људи знају да нисмо предали Валач, нисмо се ни дотакли питања имовине које је изузето из ових споразума јер питање имовине тек треба да буде дискутовано у оквиру дијалога када за то дође време“.

Понавља да нико више не може да прети да ће да упада у Валач, те да ће тамо трајно бити присутан „наш Електросевер, наши људи, наши радници“.

Поред тога, каже да је писмом и целим договором признат статус оператора Електросевера, који има право да врши дистрибутивне услуге. То је све оно што је Приштина одбијала да прихвати свих ових година.

„Други важан папир су друге гаранције које долазе од енергетске заједнице, да оно што смо договорили са КЕДС-ом у Истанбулу јесте у оквиру регулаторног оквира и да када дође на ред потписивање споразума са КЕДС-ом, да ће се тај договор поштовати“, каже Петковић, поновивши да то значи да Електросевер има способност и могућност да у потпуности обавља све услуге неопходне за снабдевање електричном енергијом потрошаче на Северу КиМ.

„На крају крајева, успели смо да дођемо до те тачке да поново почне да се примењује оно што је договорено. Причали смо све време – услов за нормализацију јесте имплементација, дакле кренули смо са имплементацијом, сви рокови почеће да теку од оног тренутка кад Приштина изда лиценцу“

Главни преговарач за Београд најавио је и да ће се у току дана у Бриселу разговарати о питању несталих, регионалне сарадње, достављању лекова из Србије, инцидената и безбедности. Кључ и питање на које Београд ставља акценат данас јесте ЗСО, односно имплементација претходних споразума.

Београд и овим споразумом показао „чврстину“

Сада се показало да Београд који је све време инсистирао на дијалогу је и овим споразумом показао с једне стране чврстину, тврди Петковић.

Тврди да је Београд показао одлучност јер је изборено доста тога доброг за српски народ на КиМ.

„Када Курти говори да Београд хоће да нападне простор КиМ, да нећемо да разговарамо, да смо неконструктивни, сада се заправо показало да смо ми ти који смо конструктивни, желимо дијалог, желимо договор, јер само оваквим приступом могућа је нормализација односа Београда и Приштине. Поготово у ова тешка времена, када нам следи још већа криза по питању енергената у Европи и свету, ми смо овим договором осигурали снабдевање потрошача електричном енергијом. И чињеница је да поново електрична енергија из централне Србие може да долази на север КиМ“.

(КоССев)

 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]