Početna strana > Hronika > Vladimir Putin Aleksandru Vučiću: Rusija pažljivo prati situaciju oko KiM i pružiće podršku Srbiji
Hronika

Vladimir Putin Aleksandru Vučiću: Rusija pažljivo prati situaciju oko KiM i pružiće podršku Srbiji

PDF Štampa El. pošta
petak, 26. april 2019.

PEKING - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavestio je danas u Pekingu šefa ruske države Vladimira Putina o razvoju situacije na Kosovu i Metohiji i u kom pravcu ide rešavanje kosovskog problema, a Putin je potvrdio da zvanična Moskva pažljivo prati situaciju i da će pružiti Srbiji podršku.

Vučić je na početku bilateralnog sastanka rekao da ne razume neverovatne poteze Prištine, a bilo je reci i o predstojećem sastanku u Berlinu.

Zahvalio je ruskom predsedniku na podršci, posebno kada je reč o očuvanju teritorijalnog integriteta i celovitosti zemlje.

Putin je rekao da Rusija pažljivo prati situaciju oko Kosova i Metohije i da će pružiti Srbiji podršku.

Dodao je i da je zadovoljan ekonomskom saradnjom dve zemlje, te da mu je drago da mogu da razgovaraju o bilateralnim i regionalnim pitanjima.

Dvojica predsednika razgovarala su i o energetskoj saradnji i gasovodu, a predsednik Srbije je ruskom kolegi pokazao prve fotografije o početku gradnje gasovoda "Turski tok" kroz Srbiju. 

"Razgovarali su i o vojno tehničkoj saradnji, kao i o radovima koje ruske železnice izvode na deonici Stara Pazova - Nov Sad", preneo je Blic.

Vučić je rekao i da je u saradnji dve zemlje postignuto mnogo konkretnih rezultata.

"Zadovoljan sam zbog mogućnosti da se sastanemo na marginama današnjeg skupa i porazgovaramo o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu", rekao je ruski predsednik, koji je, takođe, podsetio na svoju posetu Beogradu u januaru ove godine.

Prema njegovim rečima, ta poseta je doprinela aktiviranju bilateralne saradnje.

Vučić je rekao da u Srbiji tu posetu doživljavaju kao istorijsku.

To je bila poseta koja je, prema Vučićevim rečima, dotakla srca svih građana Srbije.

 U toku sastanak Vučića i Putina, glavna tema Kosovo i Metohija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Pekingu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a glavna tema razgovora je Kosovo i Metohija, kako su obe strane i najavile pre susreta.

Vladimir Putin je na početku sastanka rekao da je zadovoljan ekonomskom saradnjom dve zemlje, te da mu je drago da mogu da razgovaraju o bilateralnim i regionalnim pitanjima.

Sastanku srpskog i ruskog lidera prisustvovali su i šef ruske diplomatije Segrej Lavrov, kao i srpski ministri, članovi delegacije koja boravi na forumu Pojas i put u Pekingu.

Obraćajući se na ruskom jeziku, srpski predsednik čestitao je Putinu najveći hrišćanski praznik Uskrs.

Vučić se sastao sa Lukašenkom, sledi sastanak sa Putinom

 PEKING - Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas u Pekingu sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom.
Nakon toga, Vučić će razgovarati i sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Prethodno, predsednik Srbije je prisustvovao otvaranju Drugog foruma "Pojas i put", na koji ga je pozvao predsednik Kine Si Đinping.

Putin: Sporazum sa Srbijom u završnoj fazi

Putin je izjavio da je ideja predsednika Kine Sija Đinpinga za povezivanje ove inicijative s drugim međunarodnim integracijama u potpunosti u skladu sa planovima Evroazijske ekonomske unije (EAEU), prenosi TASS.

Navodi se da je Putin poručio da ova unija, u kojoj su Rusiji partneri Jermenija, Belorusija, Kazahstan i Kirgistan, teži široj saradnji sa svim zainteresovanim zemljama i inicijativama za udruživanje, pre svega s Kinom, i podsetio da će ugovor EAEU o trgovinsko-ekonomskoj saradnji s tom državom stupiti na snagu narednih meseci.

Ruski predsednik je kazao da EAEU planira da liberalizuje ekonomske veze i s drugim partnerima.

"Već smo potpisali sporazume o slobodnoj trgovini s Vijetnamom, kao i privremeni sporazum s Iranom koji vodi uspostavljanju slobodne trgovinske zone. Slični dokumenti sa Singapurom i Srbijom u završnoj su fazi izrade", rekao je Putin.

U delegaciji, koju predvodi predsednik Srbije, nalaze se ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar finansija Siniša Mali, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, kao i predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje s Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić.

Predsednik Srbije juče je razgovarao sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, na čiji poziv je doputovao u glavni grad Kine, a sastao se i sa Vangom Huningom, članom Stalnog komiteta Politbiroa CK KP Kine.

Nakon sastanka dva predsednika, u njihovom prisustvu potpisano je više bilateralnih sporazuma kojima treba da se pospeši saradnja Srbije i Kine.

Tokom dana, Vučić je učestvovao i na panelu "Povezivanje među ljudima".

U kineskoj prestonici održava se drugi Forum "Pojas i put", na kojem će, prema najavama domaćina, učestvovati dvostruko više državnih delegacija nego što je bilo pre dve godine, na prvom skupu, a među njima biće i visoki zvaničnici iz zemalja članica EU, koje u početku nisu učestvovale u ovoj inicijativi.

Forumu "Jedan pojas, jedan put", između ostalih, prisustvovaće pored predsednika Rusije Putina, predsednik Portugala Marselo Rebelo de Sousa, Češke Miloš Zeman, Švajcarske Ueli Maurer, Azerbejdžana Ilham Alijev, Belorusije Aleksandar Lukašenko, Kipra Nikos Anastasiades, Čilea Sebastijan Pinera, Egipta Abdul Fatah al Sisi.

Najavljeno je oko 40 šefova država i vlada, kao i specijalni izaslanici predsednika niza evropskih zemalja.

U delegaciji, koju predvodi predsednik Srbije, nalaze se ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar finansija Siniša Mali, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, kao i predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić.

(Agencije)