Хроника

Патријарх Порфирије стигао у Бањалуку, у првој званичној посети Епархији бањалучкој, дочекали га бројни верници: Ви сте најбољи доказ да Бог није оставио свој верни народ

Штампа
петак, 22. октобар 2021.

Патријарх српски Порфирије поручио је у Бањалуци, у Републици Српској, да је народ тих крајева најбољи могући доказ да Бог није оставио свој верни народ.

„То што се у Републици Српској и на овим просторима вера пробудила из пепела јесте доказ да је Црква Христова нешто што никада није престало“, рекао је патријарх Порфирије у беседи у Храму Свете Тројице након што је служена доксологија у част његовог доласка.

Патријарх Порфирије, који борави у првој званичној посети Епархији бањалучкој, навео је да не треба много памети и способности за запажање да би се уочило шта се све за неколико деценија десило на тим просторима.

„Онда када је изгледало да је Црква Христова не само скрајнута из живота људи на овим просторима, него да је потпуно укинута и да нема шансе да се опет појави, сила и љубав Божија се појавила. Зато, браћо и сестре, на вама, вашим животима Господ је показао да је Он Бог љубави и да чини чуда, чини чуда тамо где се изгубила свака нада да има Господа, али се није изгубила вера у њега“, нагласио је Порфирије.

Патријарх српски је додао да без молитве није могуће ниједан педаљ себи додати, а камоли решавати суштинске проблеме свог постојања.

Истакао је и да је радошћу у Духу Светоме и Господу Исусу Христу и Богу оцу што је дошао у Бањалуку — дивни град и благословену земљу, пренео је РТРС.

Свечаном дочеку патријарха у Храму Свете Тројице присуствовали су, између осталих, и председница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан председништва БиХ Милорад Додик и председник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић.

Како је раније најављено, патријарх Порфирије ће сутра заједно са епископом бањалучким Јефремом служити литургију у манастиру Милошевац у близини Приједора.

Свечаност је уприличена поводом завршетка грађевинских радова на манастиру, као и покривања манастирског конака.

Манастир у Чиркин Пољу код Приједора посвећен је Покрову Пресвете Богородице и његова обнова почела је 2018. године, а епископ бањалучки Јефрем је новембра исте године освештао темеље храма.

Овај манастир се први пут у литератури помиње у шематизму православне Митрополије и архидијацезе Митрополије дабробосанске за 1884/85/86. годину у којем се наводи да је код Приједора био православни манастир, где је сада равница обрасла шумом која се назива Калуђерско поље.

Милошевац је страдао, као и остали манастири на овом подручју, током Аустријско-турског рата од 1683. до 1699. године. Године 2019. манастир је посетио и блаженопочивши патријарх Иринеј.

(Агенције)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]