Početna strana > Hronika > Patrijarh Porfirije stigao u Banjaluku, u prvoj zvaničnoj poseti Eparhiji banjalučkoj, dočekali ga brojni vernici: Vi ste najbolji dokaz da Bog nije ostavio svoj verni narod
Hronika

Patrijarh Porfirije stigao u Banjaluku, u prvoj zvaničnoj poseti Eparhiji banjalučkoj, dočekali ga brojni vernici: Vi ste najbolji dokaz da Bog nije ostavio svoj verni narod

PDF Štampa El. pošta
petak, 22. oktobar 2021.

Patrijarh srpski Porfirije poručio je u Banjaluci, u Republici Srpskoj, da je narod tih krajeva najbolji mogući dokaz da Bog nije ostavio svoj verni narod.

„To što se u Republici Srpskoj i na ovim prostorima vera probudila iz pepela jeste dokaz da je Crkva Hristova nešto što nikada nije prestalo“, rekao je patrijarh Porfirije u besedi u Hramu Svete Trojice nakon što je služena doksologija u čast njegovog dolaska.

Patrijarh Porfirije, koji boravi u prvoj zvaničnoj poseti Eparhiji banjalučkoj, naveo je da ne treba mnogo pameti i sposobnosti za zapažanje da bi se uočilo šta se sve za nekoliko decenija desilo na tim prostorima.

„Onda kada je izgledalo da je Crkva Hristova ne samo skrajnuta iz života ljudi na ovim prostorima, nego da je potpuno ukinuta i da nema šanse da se opet pojavi, sila i ljubav Božija se pojavila. Zato, braćo i sestre, na vama, vašim životima Gospod je pokazao da je On Bog ljubavi i da čini čuda, čini čuda tamo gde se izgubila svaka nada da ima Gospoda, ali se nije izgubila vera u njega“, naglasio je Porfirije.

Patrijarh srpski je dodao da bez molitve nije moguće nijedan pedalj sebi dodati, a kamoli rešavati suštinske probleme svog postojanja.

Istakao je i da je radošću u Duhu Svetome i Gospodu Isusu Hristu i Bogu ocu što je došao u Banjaluku — divni grad i blagoslovenu zemlju, preneo je RTRS.

Svečanom dočeku patrijarha u Hramu Svete Trojice prisustvovali su, između ostalih, i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović.

Kako je ranije najavljeno, patrijarh Porfirije će sutra zajedno sa episkopom banjalučkim Jefremom služiti liturgiju u manastiru Miloševac u blizini Prijedora.

Svečanost je upriličena povodom završetka građevinskih radova na manastiru, kao i pokrivanja manastirskog konaka.

Manastir u Čirkin Polju kod Prijedora posvećen je Pokrovu Presvete Bogorodice i njegova obnova počela je 2018. godine, a episkop banjalučki Jefrem je novembra iste godine osveštao temelje hrama.

Ovaj manastir se prvi put u literaturi pominje u šematizmu pravoslavne Mitropolije i arhidijaceze Mitropolije dabrobosanske za 1884/85/86. godinu u kojem se navodi da je kod Prijedora bio pravoslavni manastir, gde je sada ravnica obrasla šumom koja se naziva Kaluđersko polje.

Miloševac je stradao, kao i ostali manastiri na ovom području, tokom Austrijsko-turskog rata od 1683. do 1699. godine. Godine 2019. manastir je posetio i blaženopočivši patrijarh Irinej.

(Agencije)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će na referendumu 16. januara biti usvojene izmene Ustava?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner