Početna strana > Hronika > Patrijarh Irinej: U Crnoj Gori čine ono što ni Turci nisu učinili, zaboravljaju da je SPC stvorila Crnu Goru
Hronika

Patrijarh Irinej: U Crnoj Gori čine ono što ni Turci nisu učinili, zaboravljaju da je SPC stvorila Crnu Goru

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 26. januar 2020.

 „Sastali smo se ispred Hrama Simeona Mirotočivog, svetitelja srpskog roda, koji je i sam celog sebe posvetio Bogu u službi svome narodu. Njemu danas pritičemo, kao što su to naši preci u najtragičnijim trenucima činili“, rekao je patrijarh srpski Irinej na molebanu služenom u Beogradu u znak podrške odbrani srpskih svetinja.

Patrijarh je poručio da se danas sastajemo u velikoj teškoći i problemu u kome se našao naš pravoslavni narod i naša crkva.

„Sabrali smo se pre svega da se obratimo Bogu, jer je problem toliko težak i veliki da našim silama ljudskim mi to ne možemo da rešimo. Ali sve ono što mi ne možemo da rešimo, prepustićemo Bogu i njegovim svetim jer nema problema koji Bog neće rešiti“.

On je naglasio da nije u pitanju samo poglavarstvo Crne Gore, nego ogromna mračna paklena sila iza njihovih leđa, i da oni samo verno i predano izvršavaju tuđu volju.

Da razbiju srpstvo, razbiju i oslabe SPC, to je njihov glavni zadatak. A sve ovo drugo je manje važno. Nikad niko, braćo i sestre, nije pomislio da će doći u priliku da brani Srbe od Srba, da branimo crkvu našu od bivših Srba

„Da razbiju srpstvo, razbiju i oslabe SPC, to je njihov glavni zadatak. A sve ovo drugo je manje važno. Nikad niko, braćo i sestre, nije pomislio da će doći u priliku da brani Srbe od Srba, da branimo crkvu našu od bivših Srba. Digli su ruke na svetinje naše. Na Svetog Vasilija Ostroškog, svetitelja čudotvorca najvećeg u čitavom pravoslavnom svetu… Na svetitelja koji celim telom svojim leži na Cetinju i da prihvate tamo neku crkvu koju vodi raščinjeni pop. Njega nije srpska crkva raščinila, već carigradska“.

Patrijarh je istakao da su samoprozvanog mitropolita Dedeića izabrali da stvara svetosavsku crkvu.

„Da Crkvu vodi neko ko nema nikakve veze sa Crkvom i da organizuju crkvu oni koji u sebi nemaju ni Boga. Naša crkva, braćo i sestre, Hristova je crkva, crkva Duha svetoga, koju Gospod vodi od osnivanja do dana današnjeg. I oni su digli ruku na božansko delo. Hoće da svetinje naše u Crnoj Gori da liše imovine svoje, a zaboravljaju da je SPC i stvorila Crnu Goru“.

Patrijarh je naveo da danas ne bi bilo ni Crne Gore, da nije bilo crkve.

„A oni joj danas sude i hoće da je unište. To je namera i cilj onih koji danas predstavljaju Crnu Goru. Svet takvo bezakonje nije zapamtio. Čine ono što ni Turci za 500 godina nisu učinili. Hoće da svetinje naše zatvore i da srpski narod nema gde da se klanja. Iskušenje je veliko. Možda je snaga naša mala, ali molitve naše nisu male! Niko nije dobio borbu protiv Boga“, rekao je patrijarh.

Pre molebana održana je molitvena litija od Zemuna do Novog Beograda, u kojoj je učestvovalo više hiljada građana.

Videti još:

Na ulicama Zemuna i Novog Beograda održana litija u znak podrške Srbima i SPC u Crnoj Gori; U hramu Svetog Simeona Mirotočivog služen moleban

(Sputnik)