Хроника

Патријарх Иринеј: План Мила Ђукановића је да у Црној Гори више нема СПЦ, нити српског православног народа; Вучић: Циљ је да за 10 година нестане српски народ у Црној Гори

Штампа
среда, 20. мај 2020.

 БЕОГРАД - Патријарх Иринеј је, после састанка са председником Србије Александром Вучићем, изјавио да је јасно да је план Мила Ђукановића да у Црној Гори више нема СПЦ, нити српског православног народа и апеловао на њега да промисли шта чини.

Патријарх је рекао да су чак и за време Отоманске империје и за време комунизма власти имале много више респекта према СПЦ, "у односу на ове данашње".

"Циљ је да се примени метод који су некада усташе примениле у Хрватској да се протера спрски народ, знамо на који начин трећину једном, другу трећину другом, а трећу трећем, и да се тамо уништи и онемогући СПЦ. То се исто нажалост дешава и данас. Питам себе и све друге да ли председник Ђукановић има у виду свој народ и стање које је мање више он створио у Црној Гори", поручио је патријарх.

Апелујем и позивам Ђукановића да размисли о томе шта чини, истакао је Иринеј.

Патријарх је, такође, замолио, председника Србије Вучића да заштити српски народ у ЦГ који живи откада живи и Црна Гора и да заштитимо српски народ и СПЦ у ЦГ и њене светиње, које су све српске светиње.

Вучић: Политика се меша у унутрашње уређење цркве

Вучић је казао да држава Србија потпуно разуме став Српске православне цркве по питању дешавања у Црној Гори, али да мора да буде нешто обазривија, јер, поручио је, не желимо Црној Гори да радимо оно што су они нама чинили.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"Razgovarali smo o odnosima države Srbije i Srpske pravoslavne crkve. Poštujući jedni druge, dobro razumemo potrebe jedni drugih i imamo dobar dijalog o svim važnim i ključnim temama za naš narod. Srpski narod ne želi da ga odvajaju od matice, to je jedan, jedinstven narod, ma gde da živi. Za nas je veoma važno da Srbija i Crna Gora moraju da budu najbliže države, ali moraju da razumeju koliko je ovo za nas bolno pitanje. Mi Srbi tražimo samo jedno, da naši ljudi budu svoj na svome. Oni vekovima tamo čuvaju svoj identitet. Radićemo sve što možemo, poštujući državu Crnu Goru, njenu državnost i nezavisnost. Borićemo se za prava svog naroda, demokratski, nenasilno i daćemo sve od sebe da budemo uz svoj, srpski narod u Crnoj Gori." - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim gospodinom Irinejem.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Вучић је приметио да неки у црногорском руководству, када се обраћају иностраној јавности са притужбама да се Србија меша у унутрашње ствари, заборављају да су се сами на најбруталнији начин умешали не само у унутрашње ствари Србије, већ су срушили њен територијални интегритет и међународно право, тако што су признали Косово.

Уз то и данас дају себи за право да коментаришу односе Срба и Албанаца, говорећи какво потенцијално решење би смело да буде, као да то има везе с њима.

Вучић је истакао да се у Црној Гори политика меша у унутрашње црквено уређење и суштински духовне ствари, и чак оснива и нову цркву.

Вучић сматра да је неразумно да политичари оснивају нове цркве и као занимљиву истакао чињеницу да се политика меша у црквено уређење и суштински духовне ствари.

"Они се ту не заустављају, него покушавају да узму и имовину", рекао је он и додао да се овде ради о нечему тешком за српски народ, да неко покушава да створи нову цркву у Црној Гори.

"Циљ је да за 10 година нестане српски народ тамо", закључио је он у одговору на сумње патријарха о "протеривању српског народа" и додао да "нових Олуја неће бити".

(Танјуг-Б92)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]