Početna strana > Hronika > Patrijarh Irinej: Plan Mila Đukanovića je da u Crnoj Gori više nema SPC, niti srpskog pravoslavnog naroda; Vučić: Cilj je da za 10 godina nestane srpski narod u Crnoj Gori
Hronika

Patrijarh Irinej: Plan Mila Đukanovića je da u Crnoj Gori više nema SPC, niti srpskog pravoslavnog naroda; Vučić: Cilj je da za 10 godina nestane srpski narod u Crnoj Gori

PDF Štampa El. pošta
sreda, 20. maj 2020.

 BEOGRAD - Patrijarh Irinej je, posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izjavio da je jasno da je plan Mila Đukanovića da u Crnoj Gori više nema SPC, niti srpskog pravoslavnog naroda i apelovao na njega da promisli šta čini.

Patrijarh je rekao da su čak i za vreme Otomanske imperije i za vreme komunizma vlasti imale mnogo više respekta prema SPC, "u odnosu na ove današnje".

"Cilj je da se primeni metod koji su nekada ustaše primenile u Hrvatskoj da se protera sprski narod, znamo na koji način trećinu jednom, drugu trećinu drugom, a treću trećem, i da se tamo uništi i onemogući SPC. To se isto nažalost dešava i danas. Pitam sebe i sve druge da li predsednik Đukanović ima u vidu svoj narod i stanje koje je manje više on stvorio u Crnoj Gori", poručio je patrijarh.

Apelujem i pozivam Đukanovića da razmisli o tome šta čini, istakao je Irinej.

Patrijarh je, takođe, zamolio, predsednika Srbije Vučića da zaštiti srpski narod u CG koji živi otkada živi i Crna Gora i da zaštitimo srpski narod i SPC u CG i njene svetinje, koje su sve srpske svetinje.

Vučić: Politika se meša u unutrašnje uređenje crkve

Vučić je kazao da država Srbija potpuno razume stav Srpske pravoslavne crkve po pitanju dešavanja u Crnoj Gori, ali da mora da bude nešto obazrivija, jer, poručio je, ne želimo Crnoj Gori da radimo ono što su oni nama činili.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"Razgovarali smo o odnosima države Srbije i Srpske pravoslavne crkve. Poštujući jedni druge, dobro razumemo potrebe jedni drugih i imamo dobar dijalog o svim važnim i ključnim temama za naš narod. Srpski narod ne želi da ga odvajaju od matice, to je jedan, jedinstven narod, ma gde da živi. Za nas je veoma važno da Srbija i Crna Gora moraju da budu najbliže države, ali moraju da razumeju koliko je ovo za nas bolno pitanje. Mi Srbi tražimo samo jedno, da naši ljudi budu svoj na svome. Oni vekovima tamo čuvaju svoj identitet. Radićemo sve što možemo, poštujući državu Crnu Goru, njenu državnost i nezavisnost. Borićemo se za prava svog naroda, demokratski, nenasilno i daćemo sve od sebe da budemo uz svoj, srpski narod u Crnoj Gori." - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim gospodinom Irinejem.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Vučić je primetio da neki u crnogorskom rukovodstvu, kada se obraćaju inostranoj javnosti sa pritužbama da se Srbija meša u unutrašnje stvari, zaboravljaju da su se sami na najbrutalniji način umešali ne samo u unutrašnje stvari Srbije, već su srušili njen teritorijalni integritet i međunarodno pravo, tako što su priznali Kosovo.

Uz to i danas daju sebi za pravo da komentarišu odnose Srba i Albanaca, govoreći kakvo potencijalno rešenje bi smelo da bude, kao da to ima veze s njima.

Vučić je istakao da se u Crnoj Gori politika meša u unutrašnje crkveno uređenje i suštinski duhovne stvari, i čak osniva i novu crkvu.

Vučić smatra da je nerazumno da političari osnivaju nove crkve i kao zanimljivu istakao činjenicu da se politika meša u crkveno uređenje i suštinski duhovne stvari.

"Oni se tu ne zaustavljaju, nego pokušavaju da uzmu i imovinu", rekao je on i dodao da se ovde radi o nečemu teškom za srpski narod, da neko pokušava da stvori novu crkvu u Crnoj Gori.

"Cilj je da za 10 godina nestane srpski narod tamo", zaključio je on u odgovoru na sumnje patrijarha o "proterivanju srpskog naroda" i dodao da "novih Oluja neće biti".

(Tanjug-B92)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner