Početna strana > Hronika > Patrijarh Irinej: Drina za Srbe nije granica već most koji ih spaja na svetosavskom putu
Hronika

Patrijarh Irinej: Drina za Srbe nije granica već most koji ih spaja na svetosavskom putu

PDF Štampa El. pošta
utorak, 16. novembar 2010.

Banja Luka - Patrijarh srpski Irinej izjavio je da reka Drina za Srbe nije granica nego most koji ih sastavlja na svetosavskom putu.

"Reka Drina za nas nije granica, nego most koji nas sastavlja. Iako smo to, u neku ruku i danas, daće Bog da u skoro vreme budemo zaista jedno. Naravno, i u formalnom smislu te reči...", rekao je patrijarh Irinej za banjalučki "Fokusu".

Srpski patrijarh je naglasio da je, za sada, "dovoljno da smo jedno kao narod, kao Pravoslavna crkva i da smo na jednom, dakle istom, svetosavskom, odnosno Hristovom putu".

On je pozdravio srpski narod koji živi u Banjaluci, istakavši da se oni bore da sačuvaju veru i svoje ime. "Da sačuva srpsko ime. Iako to nimalo nije lako, oni to s uspehom čine...".

Odajući priznanje svom prethodniku - patrijarhu Pavlu, na godišnjicu njegovog upokojenja, patrijarh Irinej je kazao da je on po mnogo čemu neponovljiv, ne samo kao patrijarh već od momenta kada je odlučio da bude monah.

Patrijarh Irinej je rekao da je patrijarh Pavle ostao veran izabranom životnom putu do upokojenja.

"Samo je išao napred, ne obazirući se nazad. Sve je to krunisalo jedan sveti život, jedan divan jevanđeoski primer u našem vremenu. Sve je to, uostalom, osetio i sam narod na njegovoj sahrani", rekao je patrijarh Irinej.

Prisećajući se načina na koji je patrijarh Pavle sahranjen pre godinu dana u Beogradu, patrijarh Irinej je rekao da je to bila "najveličanstvenija sahrana" koja se desila u srpskoj predstonici.

"To znači da je narod imao dovoljno sluha da čuje i da vidi sve ono što je patrijarh Pavle činio u svom životu", naglasio je srpski patrijarh Irinej.

(Glas javnosti)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će ovog leta Vučić i Tači potpisati neki sporazum o KiM u prisustvu Donalda Trampa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner