Početna strana > Hronika > Pariz: Nikola Sarkozi danas pred sudom zbog optužbi za korupciju
Hronika

Pariz: Nikola Sarkozi danas pred sudom zbog optužbi za korupciju

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 23. novembar 2020.

 Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi izlazi na sud u takozvanom slučaju prisluškivanja, zajedno sa prijateljem advokatom i bivšim visokim sudijom, što je prvi put u posleratnoj istoriji Francuske da se jednom bivšem predsedniku sudi za korupciju.

Pre njega samo je još Žak Širak bio na sudu i osuđen je 2011. na dve godine uslovno zbog pronevere javnih sredstava, ali Sarkozi je prvi kome se sudi za korupciju, navodi agencija Frans pres.

Sarkozi (65) rekao je da je spreman za borbu na suđenju, gde su optuženi takođe advokat Tijeri Ercog i sudija u penziji Žilber Aziber. Bivši predsednik kaže i da nije kriv i slučaj predstavlja kao "skandal koji će ući u anale".

Sarkozi, koji se povukao iz politike posle poraza na unutarpartijskim izborima desnice krajem 2016, može da dobije deset godina zatvora i milion evra kazne za korupciju i trgovinu uticajem, kao i njegovi kooptuženi kojima se još sudi za kršenje profesionalne tajne.

Koliko će suđenje trajati zavisiće od epidemije kovid-19 koja je poremetila održavanje drugih suđenja u Parizu poslednjih nedelja, i molbe za odlaganje iz zdravstsvenih razloga koje je uložio 73-godišnji sudija Aziber. Prvobitno je predviđeno da traje tri nedelje.

Sarkozi ide na sud pod optužbom za korupciju i trgovanje uticajem zbog pokušaja da podmiti sudiju u zamenu za informacije o istrazi o finansiranju njegove partije.

U okviru drugog predmeta koji se vodi protiv Sarkozija sudije su odlučile u septembru 2013. da stave bivšeg predsednika pod mere prisluškivanja i otkrile početkom 2014. da je koristio tajnu liniju pod pseudonimom Pol Bizmut da komunicira sa svojim advokatom Tijerijem Ercogom.

Prema optužbi neki njihovi razgovori otkrili su postojanje dogovora o korupciji.

Tužilaštvo navodi da su Sarkozi i njegov tadašnji advokat Tijeri Ercog nastojali da podmite Žilbera Azibera prestižnim poslom u Monaku, u zamenu za informacije o istrazi koja se vodi protiv Sarkozija i njegovoj navodnoj upotrebi tajnih donacija za finansiranje predsedničke kampanje 2007. godine.

(Beta)
 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Koliko će, po Vašem mišljenju, ljudi u Srbiji primiti vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner