Хроника

Париз: Хиљаде људи на протесту против полицијског насиља и закона о забрани снимања полиције; Полиција употребила сузавац, демонстранти засули полицију каменицама и петардама, разбијали излоге и палили аутомобиле

Штампа
субота, 05. децембар 2020.

Хиљаде људи окупило се данас у Паризу протестујући против полицијског насиља и закона о забрани снимања полиције за који сматрају да ће угушити људске слободе у Француској.

У једном тренутку је дошло до инцидента када је полиција употребила сузавац како би растерала демонтранте који су на њих бавали петарде. Поразбијани су и неки излози и запаљен аутомобил. Сличних инцидената било је и на протестима прошле недеље.

Влада Емануела Макрона направила је оштар заокрет и прошле седмице најавила да ће преправити предлог закона о забрани снимања полиције који је изазвао бес јавности и левице.

Демонстранти који су се данас окупили у престоници Француске носили су транспаренте са натписима “Француска, земља полицијских права” и “Повуците закон”, док је полиција у опреми за растурање демонстрација помно пратила сваки њихов покрет.

Бес јавности додатно је продубило пребијање црног музичког продуцента Мишела Зеклера за које се сазнало када се у медијима појавио снимак белих полицајаца како га пребијају.

Критичари закона кажу да ће закон отежати позивање полиције на одговорност за кршење људских права а неки активисти упозоравају да су снаге реда легло системског расизма.

(Фонет, Нова.рс)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]