Početna strana > Hronika > Papa Franja ustoličio 13 novih kardinala, među njima i prvi Afroamerikanac na tom mestu
Hronika

Papa Franja ustoličio 13 novih kardinala, među njima i prvi Afroamerikanac na tom mestu

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 29. novembar 2020.

Papa Franja ustoličio je danas 13 novih kardinala, među kojima je i prvi Afroamerikanac na toj dužnosti, i odmah ih upozorio da ne koriste novostečene titule za korupciju i ličnu korist.

Od 13 novoimenovanih kardinala, "prinčeva" Katoličke crkve, u Rim je došlo 11. Kardinali sa Filipina i Bruneja su ceremoniju u bazilici Svetog Petra posmatrali putem video veze. Svi kardinali su nosili maske.

Većina je maske skinula kada je prilazila papi, koji takodje nije imao masku, da bi primila crvene kape. Jedini koji to nije učinio je kardinal Vilton Gregori, prvi Afroamerikanac na tom položaju. On je na licu imao masku čak i kada je grupa posetila prethodnog papu Benedikta Šesnaestog.

Tokom obraćanja, papa Franja je upozorio novoimenovane kardinale da se paze korupcije i korišćenja funkcije za lično napredovanje, rekavši da to što sada imaju pravo na titulu "eminencija" ne znači da treba da se odalje od svojih naroda.

Takva izjava je u skladu s papinim neprestanim neslaganjem s arogancijom svešteničke klase kao i njegovom tekućom borbom da se bori protiv korupcije u samom Vatikanu.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Koliko će, po Vašem mišljenju, ljudi u Srbiji primiti vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner