Početna strana > Hronika > Papa Franja u pismu saučešća mitropolitu Hrizostomu i SPC: Uz vođstvo patrijarha Irineja jačali bratski odnosi između katoličke crkve i SPC
Hronika

Papa Franja u pismu saučešća mitropolitu Hrizostomu i SPC: Uz vođstvo patrijarha Irineja jačali bratski odnosi između katoličke crkve i SPC

PDF Štampa El. pošta
sreda, 25. novembar 2020.

 Papa Franja uputio je mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu, Sinodu SPC i celoj SPC izraze saučešća povodom smrti patrijarha srpskog Irineja.

On je saučešće izjavio uz poruku da je pokojni patrijarh, uprkos brojnim patnjama, ostao čovek vere i dijaloga, skroman i veseo.

"On je posvetio svoj život Bogu i negovao duh zajedništva u srcu SPC. Ubeđen sam da su se bratski odnosi između katoličke crkve i SPC razvili i ojačali uz vođstvo patrijarha Irineja, da će nastaviti da napreduju i donose plodove u godinama pred nama", napisao je papa u pismu upućenom 21. novembra, u koje je Tanjug imao uvid.

"Uz zahvalnost Bogu podsećam na dugogodišnje verno služenje pokojnog Patrijarha Gospodu i crkvi i njegov svetli primer hrišćansko svedočenje radosti Jevanđelja", napisao je papa Franja.

(Tanjug)