Хроника

Папа Фрања именовао шест жена на високе позиције у ватиканској администрацији

Штампа
четвртак, 06. август 2020.

Папа Фрања именовао је шест жена у савет који контролише ватиканске финансије, а међу њима је и Лесли Џејн Ферар, која је била задужена за финансије принца Чарлса.

Именовањем шест жена на високе позиције, папа настоји да испуни обећање да ће уравнотежити однос мушкараца и жена у ватиканској администрацији.

Претходни Савет за економију било је састављен искључиво од мушкараца. У савету постоји 15 задужења, координатор је кардинал, а осталих 14 места је подељено између припадника клера и лаика.

Међу лаицима ће сада бити шест жена и један мушкарац. Уз Ферар ту је и Рут Меј Кели, која је у британској лабуристичкој влади од 2004. до 2008. била министарка за образовање и саобраћај, преноси Хина.

Остале четири долазе из пословног и банкарског сектора.

Папа је у јануару именовао прву жену на високу функцију у Државном секретаријату, дипломатском и административном средишту Ватикана којим доминирају мушкарци.

Италијанка Франческа Ди Ђовани преузела је новоосновани положај у Канцеларији за односе с државама на месту подсекретарке и је једна је од два заменика министра спољних послова.

Најутицајније жене у Ватикану су Барбара Јата, шефица Ватиканских музеја Барбара Јата и заменица шефа канцеларије за односе с јавношћу Кристин Мареј.

Папа је прошле године именовао и прве четири жене саветнице Бискупског синода, институције основане пре 50 година за припреме важних састанака бискупа који се на различите теме одржавају сваких неколико година.

(Фонет)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]