среда, 24. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Палестински премијер Салам Фајад: Прогласићемо независну државу Палестину 2011.
Хроника

Палестински премијер Салам Фајад: Прогласићемо независну државу Палестину 2011.

PDF Штампа Ел. пошта
четвртак, 28. октобар 2010.

Тел Авив -- Палестински премијер Салам Фајад најавио је да ће Палестинска управа следеће године прогласити независну државу Палестину.

"Рок је следеће лето, када израелска окупација Западне обале мора да се оконча. У 2011. години славићемо 66 година Уједињених нација, које ће славити рођење наше нације", рекао је Фајад.

Он је за Коријере де ла сера рекао да је потребно да Палестинци "изграде државне институције на Западној обали и припреме се за независну палестинску државу."

Осврћући се на чињеницу да појасом Газе влада исламистички Хамас, ривал умеренијем Фатаху председника ПУ Махмуда Абаса, Фајад је потврдио да постоји јаз међу Палестинцима, али је истакао да највећу препреку представља израелска блокада Газе.

Палестински премијер је казао да он бере масилне сваки дан, означивши маслињаке симболом права Палестинаца да буду на тој земљи.

"У Палестини имамо 15 милиона стабала маслина. Не можемо прихватити да ни једно буде уништено. Најмлађа од тих стабала имају дубље корене од највећег израелског насеља", рекао је Фајад, алудирајући на јеврејска насеља на окупираној територији и изразивши љутњу што је окончан мораторијум на изградњу у њима.

Он је подсетио да су насеља нелегална по међународном праву, истакавши да Израел сматра резолуције УН једноставно препорукама. Најавио је да ће дати Израелу још једну годину да уклони насеља не само на Западној обали, већ и у источном Јерусалиму.

"Ако је истина да је Израел заинтересован за мир мора зауставити насељенике", закључио је Фајад.

Палестинска страна тежи да створи независну државу у појасу Газе, на Западној обали и у источном Јерусалиму, територијама које је Израел окупирао у шестодневном рату 1967. године.

(Б92)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер