Хроника

Си Ђинпинг на отварању Светског економског форума у Давосу: Кина се налази на добром курсу, остварила је историјске резултате, и као циљ је себи поставила успостављање модерног социјалистичког друштва

Штампа
понедељак, 25. јануар 2021.

 Постоји само једна планета и једна будућност за човечанство и док се боримо против кризе изазване пандемијом корона вируса, морамо да радимо на бољој будућности за све, поручио је данас председник Кине Си Ђинпинг отварајући Светски економски форум у Давосу.

У обраћању на Форуму, који се ове године одржава виртуелно, Си је нагласио колико су важне сарадња и јединство међународне заједнице, јер се у прошлости видело да нико не може самостално да савлада изазове, већ само сарадњом на темељу мултилатерализма.

Председник Кине истакао је да је неопходно да се успостави глобална привреда, у којој ће се поштовати сви међународни споразуми, која ће се борити против дискриминације и у којој ће се укинути све препреке које коче трговину.

Нагласио је да се мора радити на томе да глобална привреда буде отпорнија и одрживија, додајући с тим у вези да је неопходно да се поштује међународно право.

У Кини верујемо да правила представљају основу владиних мера. Тако Повеља УН представља темељ међународне сарадње, а без тих правила не би била могућ сарадња, већ би владао закон јачег, што није добро

„У Кини верујемо да правила представљају основу владиних мера. Тако Повеља УН представља темељ међународне сарадње, а без тих правила не би била могућ сарадња, већ би владао закон јачег, што није добро”, подвукао је Си.

Заложио се за јачање међународне владавине права, наглашавајући да међународни системи морају да се ослањају на УН.

„Мултилатерализам не би смео да се користи као изговор наметања интереса снажнијих. Треба да се изјаснимо за сарадњу и избегнемо конфронтације. Потребна је конкурентност. То морамо да посматрамо као трку, а не као рвање”, објаснио је он.

Си је казао да свет актуелно пролази кроз период промена, те је битно да се спроведу значајне трансформације.

Неопходно да се успостави глобална привреда, у којој ће се поштовати сви међународни споразуми, која ће се борити против дискриминације и у којој ће се укинути све препреке које коче трговину

„То је изазов нашег века”, поручио је председник Кине.

Све што се ради, каже, мора бити са погледом на будућност.

Указао је да Светска здравствена организација има значајну улогу и да је неопходна сарадња у пружању одговора на здравствене кризе.

Рекао је и да се мора поштивати Париски споразум о климатским променама, додајући да се мора осигурати равноправност у развоју и осигурати одрживи развој.

„Морамо осигурати да посебно неразвијене земље могу осетити бенефите развоја”, нагласио је он.

Кина, како је казао, се налази на добром курсу, додајући да је остварила историјске резултате, и као циљ је себи поставила успостављање модерног социјалистичког друштва.

„Развили смо нову филозифију развоја у којој међународна сарадња има важну улогу. Желимо да у којем би владали мир и благостање”, објаснио је Си.

Борба против корона вируса, према његовим речима, важна је за цео свет, и потребно је предузети све како би се спасили животи и привреде.

„Ту је важно да нађемо снажнији глобални одговор за савладавање ковид кризе”, поручио је Си.

У томе је, навео је, посебно важна снажнија сарадња у истраживању, развоју, производњи и расподели вакцина, како би из тога створили приступачна и јавно доступна добра за све.

„Кина је већ ставила на располагање средства за борбу против пандемије за више од 150 земаља и 13 међународних организација. Такође је земљама, које су имале потребу, ставила на располагање и 36 тимова лекара”, нагласио је Си. Такође је додао да Кина подржава међународну сарадњу у развоју вакцина свом снагом, и да ће и даље са свим земљама разменити искуство у контроли пандемије, а земљама и регионима са мањим капацитетима помоћи у борби против вирус”, нагласио је он. Подвукао је да нико не може победити без сарадње, а Кина жели да настави да следи свој курс отварања и да допринесе одржавају глобалних мрежа снабдевања.

Најавио је да ће Кина наставити да инвестира у развој и да ће то чини кроз свој програм „Кина 2030”.

Тако, каже, Кина планира да смањи емисију угљен-диоксида до 2030, јер се тиме штити не само Кина, већ цела планета.

„Кина ће се и даље ослањати на науку, технологију и иновације, јер само оне обезбеђују напредак. Кина са другим земљама жели да сарађује, како би се створило фер и праведно окружење у којем наука и технологија могу да се даље развијају”, поручио је Си преноси Танјуг.

 Овогодишњи светски привредни форум у Давосу биће, због пандемије ковида, одржан онлајн, а предвиђено је да почне говором кинеског председника Си Ђинпинга, чија земља је на економском плану, затворила страницу коронавируса и обновила раст, јавља АФП.

Председница Европске централне банке Кристин Лагард разговараће с министрима привреде Француске и Немачке Бруном Ле Мером и Петером Алтмејером и с председником банке Голдман& Сакс о томе како „обновити привредни раст“.

Уз пандемију коронавируса то је кључно питање за званичнике, пословне људе и научнике који ће током ове седмице учествовати на традиционалном 51. симпозијуму, првом који се због пандемије одржава виртуелно.

Француска агенција наводи да је оптимизам, који се појавио у новембру прошкле годне када с се појавила вакцина, спласнуо већ почетком ове године због нових ограничења и мутације вируса у нове, заразније варијанте.

Европу ће у Давосу представљати немачка канцеларка Ангела Меркел, француски председник Емануел Макрон и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, а нови шеф Беле куће Џозеф Бајден, за овогодишњи форум у Давосу делегирао је имунолога Ентонија Фаучија, свог саветника за пандемију.

(Н1-Политика)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]