Početna strana > Hronika > Otadžbina: Podržavamo Apel intelektualaca. Ali ne može se sa onim ko izdaje Kosovo braniti Kosovo
Hronika

Otadžbina: Podržavamo Apel intelektualaca. Ali ne može se sa onim ko izdaje Kosovo braniti Kosovo

PDF Štampa El. pošta
utorak, 04. oktobar 2022.

 Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ u potpunosti podržava proglas pedeset srpskih intelektualaca o odbrani Kosova i Metohije. Taj proglas u suštini uvažava sva nacionalna stremljenja koja u nedostatku platforme o Kosovu i Metohiji pokušavaju da označe pravac političkog delovanja u odbrani južne srpske pokrajine.

Srbi sa Kosova i Metohije su apsolutno protiv bilo kakve podele Kosova i Metohije što inače i stoji u proglasu intelektualaca. Oni pozdravljaju i nameru potpisnika peticije da se krene u aktivan politički pristup tako da Kosovo i Metohija počne da se vraća u svoju državu Srbiju.

Srbi sa Kosova i Metohije saglasni su da je Kosovo i Metohija sa svim svojim svetinjama temelj opstanaka srpske države i temelj srpske duhovnosti i državnosti na kome je nastala današnja moderna Srbija. Ako se ti temelji potkopaju onda ni od Srbije neće ostati ništa.

Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ smatra da je ovaj proglas i peticija došao u pravom trenutku kada se vode neprinicipijelni razgovori da se odnosi između Srbije i njene južne pokrajine zasnivaju na odnosima nekadašnje dve Nemačke. Da se Srbima udeljuje nekakva maglovita Zajednica srpskih opština koja treba da zameni prisustvo srpske države na Kosovu i Metohiji. Kosovo i Metohiju niko ne može da nam uzme ako ga mi sami ne damo.

Ono što NATO svojm bombama nije usepo da ostvari to je individua u liku predsednika Srbije zvana Aleksandar Vučić predao našim neprijateljima. Formirao im je i vojsku Kosova koja sutra treba da ratuje protiv srpske vojske na čijem je on čelu

Međutim, da bi se ovaj program i proglas ostvario u budućnosti moramo da znamo šta nam je bilo u tako bliskoj prošlosti. U desetak godina vladavine Aleksandra Vučića skoro sve što je mirisalo na državu Srbiju on je predao separatistima. Predao je institucije srpske države kao što su sudstvo, policija, telekomunikacije, energetika... Ono što NATO svojm bombama nije usepo da ostvari to je individua u liku predsednika Srbije zvana Aleksandar Vučić predao našim neprijateljima. Formirao im je i vojsku Kosova koja sutra treba da ratuje protiv srpske vojske na čijem je on čelu. Takav primer u istoriji se ne može sresti. Simbole i znakove države Srbije stikerima prlepljuje a ovih dana na severu KiM blagonaklono posmatra izgradnju kasarni bezbedonosnih snaga Kosova čiji je osnovni cilj progon Srba sa ovih prostora. Čak i ovakav kakav je predsednik Srbije nije mogao da ne kaže da je to tiha okupacija. Samo to i ništa više. A separatistima je u miru i uz podršku svoje Srpske liste na lokalu prepustio da kasarne izgrade. Pomenuta Srpska lista svojim učešćem kao koalicioni partner u skupštni i vladi Kosova legalizije i legitimiše odvajanje južne srpske pokrajine od svoje matice. Normalno je da ona to radi uz podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Zato koliko god da je ovaj proglas nacionalan, dobronameran i rodoljubiv on je, dok je na čelu Srbije Aleksandar Vučić politički prevarant prožet kriminalnim aferama i izdajnik, neostvariv. Ne može se sa onim ko izdaje Kosovo braniti južna srpska pokrajina.

Pre neki dan je u Mionici podignut spomenik velikom srpskom pesniku Milanu Rakiću. Ovaj pesnik, diplomata, konzul, ratnik prvi je 1912. godine u uniformi sa moravskom divizijom na čelu sa pukovnikom Anđelkovićem Kajafom stigao na Gazimestan. Sišao je sa konja uzeo grumen kosovske zemlje i od sreće zaplakao. Od sreće su zaplakali i pukovnik Kajafa i ostali borci moravske divizije. Nikola Selaković koji je otvarao spomenik a uzgred je budi rečeno, i poltron i potrčko predsednika Srbije, uporedio je Milana Rakića sa Aleksandrom Vučićem. Kakva uvreda za srpskog pesnika i patriotu. Ovakvo licemerje u Srbiji odavno nije viđeno.

Kako radili tako nam Bog pomogao.

Kosovska Mitrovica

(NSPM)