Početna strana > Hronika > „Otadžbina“: Besmislena je izjava patrijarha Irineja da se „predsednik Srbije junački bori za Kosovo i Metohiju“, kada on, suprotno Ustavu, snažno podržava separatističke izbore na Severu u režiji Prištine
Hronika

„Otadžbina“: Besmislena je izjava patrijarha Irineja da se „predsednik Srbije junački bori za Kosovo i Metohiju“, kada on, suprotno Ustavu, snažno podržava separatističke izbore na Severu u režiji Prištine

PDF Štampa El. pošta
utorak, 14. maj 2019.

Kampanja za lokalne separatističke izbore u režiji Prištine na severu Kosova i Metohije odvija se u neviđenom pritisku na srpski živalj od strane diktatorskog režima Aleksandra Vučića. Predizbornu aktivnost na severu Kosova i Metohije predvodi širom Srbije dobro poznati Zoran Milojević zvani Zelja inače član izvršnog odbora SNS. Svi zaposleni u preostalim institucijama srpske države (zdravstvo i prosveta) zajedno sa članovima svojih porodica dužni su da izađu na izbore i glasaju za takozvanu Srpsku listu, ili bolje reći šiptarsku jer se radi o šiptarskim izborima.

Otvoreno i bez uvijanja Zoran Milojević preti svima koji ne izađu na izbore da će dobiti otkaz. Kuriozitet je da zaposleni u srpskim institucijama  učestvuju na separatističkim izborima a da ih na to primorava aktuelni režim Aleksandra Vučića. Poziv Srbima da izađu na secesionističke izbore pravda se time da Albanci ne bi osvojili vlast u srpskim opštinama, što je gnusna laž. Sa manje od pet posto albanskog stanovništva u ovim opštinama vlast se tako ne osvaja a i suprotno je Rezoluciji 1244 SB a i Ustavu Republike Srbije.

Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“  poziva sve Srbe iz južne srpske pokrajine da ove izbore bojkotuju jer su suprotni još uvek važećem Ustavu Republike Srbije. Glavni razlog za učešće Srba na ovakvim izborima leži u tome da Aleksandar Vučić želi sebe da predstavi Zapadu da je on jedina ličnost koja danas u Srbiji hoće da potpiše sveobuhvatni mirovni sporazum sa Prištinom. Zato je predsedniku Srbije stalo da Srbi izađu na šiptarske izbore.

Imajući sve ovo u vidu, besmisleno deluje izjava njegove svetosti patrijarha Irineja da se predsednik Srbije lavovski bori za Kosovo i Metohiju. Nije jasno kako, kada on snažno podržava lokalne separatističke izbore koji su suprotni Ustavu Republike Srbije. Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ podseća građane Srbije da se Aleksandar Vučić zakleo na Mirosavljevom jevađelju da će čuvati Ustav Srbije a sada ga ovako surovo gazi.

Ono što može da raduje jeste da Sabor SPC nije dozvolio Aleksandru Vučiću da učestvuje na njihovom zasedanju bez obzira na zalaganje patrijarha. Aleksandar Vučić je primljen u salonu za prijem gostiju i stranaka a ne u sali za zasedanje Sabora.

Čudno je snažno zalaganje predsednika Srbije da prisustvuje Saboru SPC znajući za njegove stavove i koliko se divi turskom caru Muratu a kako se podsmeva „Nebeskoj Srbiji“ i Knezu Lazaru. Predsednik se ne libi da kaže da njemu mora da se omogući učešće na crkvenom Saboru zbog donacija koje država daje crkvi. Ovom izjavom predsednik samo pokazuje da kod njega dominira kriminalna svest na račun državotvorne.

Pre godinu dana čelnici srpske opozicije iz Crne Gore posetili su južnu srpsku pokajinu i dali bezrezervnu podršku tzv. Srpskoj listi koja legaliziju i legitimiše secesionističku vlast iz Prištine. Ovo iz razloga, jer je njihovim političkim strankama predsednik Srbije donirao novac iz budžeta Vlade Srbije a i obećao im je zaštitu od insceniranog suđenja za navodni državni prevrat u Crnoj Gori. Tim novcem su oni izgradili tzv. Srpsku kuću u Podgorici sa ugraviranim natpisom zahvalnosti predsedniku Srbije. Međutim, nije ih zaštitio jer su pojednini čelnici Demokratskog fronta osuđeni na pet godina zatvora. Aleksandar Vučić je celu prevaru pokušao da izgladi tako što je poslao avion Vlade Srbije za dolazak Andrije Mandića na vojnu paradu u Nišu, tako pišu crnogorske „Vijesti“. I kosmički brod da je poslao on ovu prevaru ne može da ispegla jer u insceniranom državnom prevratu u Crnoj Gori su u dobroj meri umešani i prsti aktuelnog ražima iz Srbije. Oba režima, i u Srbiji i u Crnoj Gori, su i diktatorski i kriminalni. Vrana vrani oči ne vadi.

Uostalom, uloga Mila Đukanovića u dovođenju na vlast Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića nije mala. Njihov trojni sastanak pre više godina u hotelu „Ric“ u Parizu jasno govori o tome. 

Kosovska Mitrovica

14.05.2019. godine

Informativna služba Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“

(NSPM)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li podržavate formiranje „malog Šengena“ između Srbije, Makedonije i Albanije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner