Хроника

Отац Џулијана Асанжа: После девет година прогонства, мом сину прети смрт у затвору, јер је открио истину о ратним злочинима

Штампа
петак, 08. новембар 2019.

Отац оснивача Викиликса Џулијана Асанжа којег Вашингтон оптужује за шпијунажу уз могуће изручење САД-у, изјавио је да његовом сину прети смрт у затвору.

Џон Шиптон рекао је новинарима у Женеви да је пре два дана посетио сина и да је два сата провео с њим колико му је било дозвољено.

"Џулијану прети смрт у затвору после девет година прогонства јер је открио истину о ратним злочинима", рекао је Шиптон и додао да је Асанж много смршао и да је потпуно депримиран. Шиптон је додао да је неправедно неком судити јер је открио злочине.

Известилац УН о тортури Нилс Мелзер оценио је прошле недеље да третман према Асанжу угрожава његов живот. Известилац је изразио забринутост због погоршања здравственог стања Асанжа после хапшења и притвора од почетка године, наводећи да је "његов живот у опасности".

Асанж је 11. априла избачен из Амбасаде Еквадора у Лондону у коју се склонио 2012. године и британска полиција га је одмах ухапсила. САД су затражиле изручење Асанжа због 18 тачака америчке оптужнице, а уколико буде у САД осудјен за шпијунажу и издају објављивањем тајних државних докумената, прети му вишедеценијска казна затвора.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]