Početna strana > Hronika > Otac DŽulijana Asanža: Posle devet godina progonstva, mom sinu preti smrt u zatvoru, jer je otkrio istinu o ratnim zločinima
Hronika

Otac DŽulijana Asanža: Posle devet godina progonstva, mom sinu preti smrt u zatvoru, jer je otkrio istinu o ratnim zločinima

PDF Štampa El. pošta
petak, 08. novembar 2019.

Otac osnivača Vikiliksa DŽulijana Asanža kojeg Vašington optužuje za špijunažu uz moguće izručenje SAD-u, izjavio je da njegovom sinu preti smrt u zatvoru.

DŽon Šipton rekao je novinarima u Ženevi da je pre dva dana posetio sina i da je dva sata proveo s njim koliko mu je bilo dozvoljeno.

"DŽulijanu preti smrt u zatvoru posle devet godina progonstva jer je otkrio istinu o ratnim zločinima", rekao je Šipton i dodao da je Asanž mnogo smršao i da je potpuno deprimiran. Šipton je dodao da je nepravedno nekom suditi jer je otkrio zločine.

Izvestilac UN o torturi Nils Melzer ocenio je prošle nedelje da tretman prema Asanžu ugrožava njegov život. Izvestilac je izrazio zabrinutost zbog pogoršanja zdravstvenog stanja Asanža posle hapšenja i pritvora od početka godine, navodeći da je "njegov život u opasnosti".

Asanž je 11. aprila izbačen iz Ambasade Ekvadora u Londonu u koju se sklonio 2012. godine i britanska policija ga je odmah uhapsila. SAD su zatražile izručenje Asanža zbog 18 tačaka američke optužnice, a ukoliko bude u SAD osudjen za špijunažu i izdaju objavljivanjem tajnih državnih dokumenata, preti mu višedecenijska kazna zatvora.

(Beta)