Хроника

Oтац британског премијера Бориса Џонсона добио француско држављанство

Штампа
петак, 20. мај 2022.

Отац британског премијера Бориса Џонсона, Стeнли, стар 81 годину, добио је француско држављанство, сазнаје се у француском минситарству правде.

Конзервативац као и син Борис, противник Брегзита 2016. пре него што је променио мишљење наредне године, Станли Џонсон, чија је мајка била Францускиња, затражио је француско држављанство у француском конзулату у Лондону 18 новембра 2021. године. Станли Џонсон рођен је у Енглеској 18. августа 1940.

Француско министарство је саопштило да је он добио држављанство на основу елемената његовог досијеа и да се држављанство односи на њега лично, а не на његове потомке.

Француски конзул у Лондону ће му лично предати потврду о држављанству.

"Увек ћу бити Европљанин, то је сигурно", рекао је он за радио РТЛ у децембру 2020. године. Био је европосланик од 1979. до 1984, и оправдао је захтев за држављанством наводећи да жели да задржи везу са Европском унијом док се његова земља одваја од ње.

"То није питање постати Француз. Ако сам добро разумео ја јесам Француз. Моја мајка је рођена у Француској, њена мајка је чиста Францускиња као и њен деда. Према томе ту се што се мене тиче ради о тражењу нечег што већ имам", рекао је он тада.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]